GENÇ ERKEK BASKETBOL OYUNCULARINA UYGULANAN ALT VE ÜST EKSTREMİTE FRANSIZ KONTRAST METODU ANTRENMANLARININ BAZI BİYOKİMYASAL PARAMETRELER VE PERFORMANS DEĞERLERİNE ETKİSİ - GÖZAÇIK, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmanın amacı genç erkek basketbol oyuncularına uygulanan alt ve üst ekstremite Fransız Kontrast Metodu antrenmanlarının bazı biyokimyasal parametrelere ve performans değerlerine etkisini incelemektir. Araştırma grubunu altyapı liglerinde yer alan ve Diyarbakır Kayapınar Belediyesi Gençlik ve Sportif Faaliyetler Spor Kulübü Derneği basketbol takımında lisanslı olarak bulunan ve yaşları 16-18 arasında değişen toplam 16 erkek basketbolcu oluşturmuştur. Tesadüfi yöntem kullanılarak 8 erkek sporcu alt ekstremite ve 8 erkek sporcu üst ekstremite olmak üzere iki farklı antrenman grubu oluşturulmuştur. Her iki antrenman grubuna da düzenli antrenmanlarına ek olarak hazırlık döneminin son üç haftasında haftada 2 gün, müsabaka dönemin ilk üç haftasında ise haftada 1 gün olmak üzere toplam 6 hafta süresince alt ve üst ekstremiteye yönelik Fransız Kontrast Metodu antrenmanlarını yaptırılmıştır. Grupların çalışma öncesinde ve 6 haftalık antrenman periyodu sonrasında antropometrik özelliklerinden boy, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, vücut yağ yüzdesi; performans değerlerinden esneklik, yatay ve dikey sıçrama, bacak ve sırt kuvveti, sağ ve sol el kavrama kuvveti, 20 metre ve 30 metre sürat koşuları, Borg Skalası değerleri; biyokimyasal parametrelerinden ALP, AST, ALT, LDH, glukoz, kreatinin, bilirübin, üre, ürik asit, protein, globülin, albümin, potasyum, sodyum ve kalsiyum değerlerinin ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen değerler SPSS 22.0 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiş ve p<0,01 ile p<0,05 anlamlılık düzeyine göre yorumlanmıştır. Bulgular incelendiğinde antrenmanlar sonrası her iki grubun antropometrik özellikleri karşılaştırmalarında vücut kitle indeksleri arasındaki fark anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Alt ve üst ekstremite antrenman gruplarının uygulanan antrenmanlar sonrası sporcuların performans değerleri karşılaştırmalarında yalnızca esneklik değeri arasında istatistiksel bir fark bulunmuştur (p<0,01). Her iki grupta yer alan sporcuların antrenmanlar sonrası bazı biyokimyasal parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak; genç erkek basketbol oyuncularında alt ve üst ekstremiteye yönelik uygulanan Fransız Kontrast Metodu antrenmanları ile sporcuların antropometrik özelliklerinin ve performans değerlerinin geliştiği görülmüştür. Fransız Kontrast Metodu uygulamaları sonrasında alt ve üst ekstremite antrenman grupları arasında performans değerleri ve biyokimyasal parametreler arasında önemli bir farklılık tespit edilmemiştir.

The aim of this study is to investigate the effect of lower and upper extremity French Contrast Method training applied to young male basketball players on some biochemical parameters and performance values. The research group consisted of a total of 16 male basketball players aged between 16-18, who are in the infrastructure leagues and licensed in the basketball team of Diyarbakır Kayapınar Municipality Youth and Sportive Activities Sports Club Association. Two different training groups were formed using a randomized method, 8 male athletes in the lower extremity and 8 male athletes in the upper extremity groups. In addition to their regular training, both training groups were given French Contrast Method training for the lower and upper extremities for a total of 6 weeks, 2 days a week in the last three weeks of the preparation period and 1 day a week in the first three weeks of the competition period. Height, body weight, body mass index, body fat percentage from anthropometric characteristics; flexibility, horizontal and vertical jumping, leg and back strength, right and left hand grip strength, 20 meter and 30 meter speed runs, Borg scale values from performance values; ALP, AST, ALT, LDH, glucose, creatinine, bilirubin, urea, uric acid, protein, globulin, albumin, potassium, sodium and calcium from biochemical parameters of groups were measured before the study and after the 6-week training period. The obtained values were analyzed using the SPSS 22.0 statistical program and interpreted according to the significance level of p<0.01 and p<0.05. When the results were examined, the difference between the body mass indexes was found to be significant in the comparison of the anthropometric characteristics of both groups after the training (p<0.05). In the comparison of the performance values of the athletes after the training of the lower and upper extremity training groups, a statistical difference was found only between the flexibility value (p<0.01). There was no statistically significant difference between some biochemical parameters of the athletes in both groups after the training (p>0.05). In conclusion; It has been observed that the anthropometric characteristics and performance values of the athletes have improved with the French Contrast Method training applied for the lower and upper extremities in young male basketball players. After the French Contrast Method applications, no significant difference was found between the lower and upper extremity training groups in terms of performance values and biochemical parameters.
The effect of lower and upper extremity french contrast method trainings applied to young male basketball players on some biochemical parameters and performance values
Keywords: Spor