UÇUCU KÜL VE POLİPROPİLEN ATIKLARININ DEĞİŞİK KOMBİNASYONLARINDA KOMPOZİT MALZEME ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ - YILDIZ, TÜLAY (Fırat Üniveristesi, 1998)
DOKTORA TEZİ UÇUCU KUL VE POLİPROPİLEN ATIKLARININ DEĞİŞİK KOMBİNASYONLARDA KOMPOZİT MALZEME ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ Tülay YILDIZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji Eğitimi Anabilim Dalı 1998, Sayfa 105 Bu çalışmada, farklı türde iki atık malzeme kullanılarak üretilen yeni bir yapı malzemesinin ısı iletim özelikleri ile yalıtım malzemesi olarak kullanılabilirliği incelenmiştir. Atık malzemeler olarak termik santrallerde üretilen uçucu kül ile polipropilen atıkları kullanılmıştır, çevre kirliliğine neden olan ve yılda 10 milyon ton üzerinde üretilen bu malzemeler böylelikle yeniden ekonomiye kazandın lirken yalıtım özelikli yeni bir yapı malzemesinin üretilmesiyle aynı zamanda enerji tasarrufu da sağlanmış olacaktır.IV Deneylerde kullanılan uçucu küller Afşin-Elbistan ve Soma Termik Santrallerinden temin edilmiştir. Bağlayıcı olarak kullanılan polipropilen eritilerek gözenekli yapıya sahip olan uçucu kül ile değişik oranlarda karıştırılmış ve önceden hazırlanan deney kalıplarına dökülerek preslenmiş ve düzgün yüzeyli numuneler elde edilmiştir. Kül ve bağlayıcının tüm karışımlarında uçucu külün ağırlıkça yüzde oranı 10, 20, 30, 40, 50, 60 ve 70 olarak alınmıştır. Hazırlanan numuneler basınç, çekme ve aşınma dayanımları, su emme oranı ve ısı iletim katsayılarının tayini için deneylere tabi tutulmuştur. Bu çalışmanın giriş bölümünde konu tanıtılmış ikinci bölümde konu ile ilgili diğer çalışmalar özetlenmiştir. Üçüncü bölümde termik santralin uçucu külleri hakkında, dördüncü bölümde ise polipropilen hakkında bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde fiziksel model ve matematiksel formülasyonu açıklanmıştır. Altıncı bölümde deneysel çalışmalar ve sonuçl arı değer lendi ri 1 mi şti r. Değerlendirme sonucunda - Hazırlanan uçucu kül ve polipropilen karışımlı numunelerin, ısı iletim katsayılarının küçük olması nedeniyle gerek dış sıva kaplaması ve gerekse döşeme kaplaması olarak kullanılması halinde büyük oranda enerji tasarrufu sağlayacağı anlaşılmaktadır. - Isı yalıtımı söz konusu olduğu zaman göz önüne alman kompozit malzemedeki uçucu kül oranının polipropilene göre fazla olması gerektiği, su yalıtımı ve dayanıklılığın önemli olması durumunda ise polipropilen oranının fazla olması gerektiği görülmektedir.- Numunelerin düzgün yüzey verecek şekilde hazırlanabilmesi, aşınma değerlerinin küçük çıkması ve bağlayıcı miktarının artması ile basınç değerlerinin yükselmesi göz önünde bulundurulursa uçucu kül+polipropilen karışımlarının marley türü yeni bir döşeme kaplaması malzemesi olarak da kullanılabileceği anlaşılmaktadır. - Donmaya karşı dayanım kontrolü için, numunelere su emme deneyi uygulanmıştır. Bu deneylerde polipropilen bağlayıcılı numunelerde su emme oram T.S.E. normlarında verilen % 30 kritik değerin oldukça altında çıkmıştır. Bu nedenle üretilen malzemelerin, plaka şeklinde bina cephe kaplamasında ve çatı yalıtımında da kullanılabileceği anlaşılmaktadır.
The evaluation of fly ash in various proportions in the production of composites (materials)
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering