KENT KİMLİĞİ VE LOGO ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: VALİLİK LOGOLARI ÖRNEĞİ - ULUBAY, NUR EFSER (Fırat Üniveristesi, 2018)
Kentler geçirdikleri tarihsel evreler incelenmeden geleceğe yönelik adım atmanın mümkün olmadığı mekanlardır. Kente dair yeni planlar yapmak, yeni bir temel oluşturmak tarihsel doğasını ve tarihin kazandırdığı kimlik ögelerini ortaya çıkarmakla mümkündür. Nitekim günümüzde kentler hala tarihsel unsurlarla ve kültürle şekillenmektedir. Doğal çevre faktörleri, kültürel ve kalıcı ögeler bir kenti diğerlerinden ayırmakta, onu tanım¬layıp nitelemektedir ve kimi zaman da adlandırmaktadır. Teknolojik gelişmelerin sağladığı olanaklarla kültürel ögelerin birleşimi kentin gelişimine katkı sağlayabilmektedir. Kent kimliği, özelde ise görsel kimlik mimarlık kadar grafik tasarım açısından iletişim bilimlerinin de alanına girmektedir. Kente ait görsel ögeler kente kimlik kazandırmak, kentin sahip olduğu kimliği korumak ve geliştirmek açısından önem taşımaktadır. Kentlerin, karmaşık bir toplumun güçlü bir sembolü olduğu düşünülecek olursa, görsel iletişim araçları bu güçlü sembolü öne çıkararak anlamı daha da güçlendirecektir. Bu anlamda kent logoları, simgesel anlamlarının, yani ilk bakışta gözle görülen ve dikkat edilen kimliklerinin üstünde ve ötesinde bir etkiye sahiptir. Kentin şekillenmesi ve tasarımı planlanırken, kentin geleceğine hizmet edecek, kimliğini ve misyonunu bütünleştirecek görsel tasarımlara sahip olması bir zorunluluk olmaktadır. Nitekim yeni bir kent yapısını ortaya çıkaran iletişim ve enformasyon çağı, altyapıdan daha önemli noktaya gelen imajların ve görselliğin egemenliğinde oluşmaktadır. Bu noktada günümüzde kullanılan kent logolarının kent kimliği ögelerini ve görsel kimlik amaçlarını ne ölçüde karşıladığı sorusu önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı kent logolarının kent kimliği ögelerini ve görsel kimlik amaçlarını ne ölçüde karşıladığını ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'den 38 valilik logosu, içerdiği tarihi ve kültürel ögeler göz önünde bulundurularak amaçlı örnekleme göre seçilmiştir. Belirlenen logolar öncelikle Barthes'ın göstergebilimsel yönteminde kullanılan düz anlam (denotatif), yan anlam (konotatif) düzeyinde ve kullanılan renkler yönüyle analiz edildikten sonra Perry ve Wisnom'ın ifade ettiği görsel kimlik amaçları dikkate alınarak, tasarım ilkeleri ve kent kimliği bağlamında çözümlenmiştir.

Cities are the places where it is not possible to take a step towards the future without examining the historical phases. Making new plans for the city, creating a new foundation is possible by revealing the historical nature and the elements of identity that have been gained by history. Indeed, today, cities are still shaped by historical elements and culture. Natural environmental factors, cultural and permanent elements distinguish, define and sometimes name a city from others. The combination of cultural elements and the opportunities provided by technological developments can contribute to the development of the city. The identity of the city and the visual identity in particular are in the field of communication sciences in terms of graphic design as well as architecture. The visual elements of the city are important in terms of providing identity to the city and protecting and developing the identity of the city. Considering that cities are a powerful symbol of a complex society, visual communication means will strengthen this meaning by highlighting this powerful symbol. In this sense, the city logos have an influence above and beyond their symbolic meanings, that is, their visible and attention identities at first glance. When planning and designing the city, it is a necessity to have visual designs that will serve the future of the city and integrate its identity and mission. As a matter of fact, the communication and information age that reveals a new city structure is formed under the dominance of images and visuality which are more important than infrastructure. At this point, the question of whether the city logos used today meet the elements of urban identity and the aims of visual identity. The main purpose of this study is to reveal the extent to which urban identity elements and visual identity objectives are met in urban logos. This 38 governorships logo from Turkey, purpose, historical and cultural elements it contains are chosen based on sampling purposes in mind. The logos we determined were first analyzed in the context of urban identity by considering the purposes of visual identity Perry and Wisnom (2004: 79) after analyzing the meaning of meaning (connotative), meaning (denotative) and color used in the semiotic method of Barthes.
A research on the urban identity and logo: Governorships logos example
Keywords: İletişim Bilimleri