Taşımalı İlköğretim Uygulamasında Öğrencilerin Taşınmaları Sürecinde Karşılaşılan sorunlara ilişkin öğrenci görüşleri - Gökyer, Necmi; Gülşen, Celal (My University, 2012)
Bu çalışmanın amacı, taşımalı ilköğretim uygulamasında öğrencilerin taşınmaları sürecinde karşılaşılan sorunlara ilişkin öğrenci görüşlerini belirle- mektir. Betimsel tarama modeli kullanılarak yapılan çalışmanın evrenini 2009- 2010 eğitim-öğretim yılında, Şanlı Urfa’nın Suruç ilçesinde taşıma merkezi olan 15 okulda, 6. 7. ve 8. sınıfta okuyan 1270 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu okullardan tesadüfî örnekleme yöntemiyle belirlenen dört okuldaki 400 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma için MEB Taşımalı İlköğretim Yönetmeliği’nden ve uzman görüşlerinden yararlanılarak bir anket hazırlanmış ve uygulanmıştır. Öğrencilerden elde edilen veriler, aritmetik ortalama, stan- dart sapma, t testi, tek yönlü Varyans Analizi, Kruskal Wallis H testi ve Mann Whitney U testi uygulanmıştır. Araçlara nadiren de olsa yolcu alındığı, bunun sonucu olarakta bazı öğrencilerin ayakta yolculuk yaptıkları ve yine nadiren de olsa şoförlerin öğrencilere kızdıkları sonuçlarına ulaşılmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Kamu Yönetimi; İstatistik ve Olasılık