GERANİUM TUBEROSUM SUBSP. TUBEROSUM (TURNAGAGASI)'UN FİTOKİMYASAL BİLEŞİKLERİNİN VE BİYOAKTİF ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - ÇELİK, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2025)
Tıbbi açıdan önemli ve bazı türlerinin yaprak ve yumruları gıda olarak tüketilen Geranium cinsi, dünya üzerinde özellikle ılıman bölgelerde dağılım gösteren yaklaşık 400 türle temsil edilmektedir. Bu türlerden biri de çok yıllık otsu bir tür olan ve ülkemizde "turnagagası" ya da "devetabanı" gibi isimlerle bilinen Geranium tuberosum subsp. tuberosum'dur. Bu çalışmada Elazığ'da yetişen Geranium tuberosum subsp. tuberosum (turnagagası) bitkisinin çiçeklerinin su, etanol ve metanol ekstraktlarının antiradikal, antikanser ve fitokimyasal özellikleri incelenmiştir. In vitro antiradikal analizler ABTS, DPPH ve OH radikallerine karşı, in vitro antikanser analizler A2780 insan over, LNCaP insan prostat, MCF-7 insan göğüs ve Caco-2 insan kolon kanseri hücre serilerine karşı belirlenmiştir. Ayrıca bu bitkinin ihtiva ettiği serbest yağ asitleri, yağda çözünen vitaminler, fitosteroller, toplam fenolik, toplam flavonoit ve toplam proantosiyanidin miktarları da tayin edilmiştir. Çalışma sonunda, Geranium tuberosum subsp. tuberosum'un bütün ekstraktlarının ABTS, DPPH ve OH radikali yok etme testlerinde standart antioksidan Trolox'dan daha düşük antiradikal özellik gösterdiği saptanmıştır. Ayrıca bu bitkinin toplam fenolik, flavonoit, proantosiyanidin içerikleri ile tokoferoller, vitamin D ve K, fitosteroller ve doymamış yağ asitleri bakımından da zengin olduğu belirlenmiştir. In vitro antikanser özellik sonuçlarına göre A2780 hücre serisine karşı G. tuberosum metanol, MCF-7, LNCaP ve Caco-2 hücre serilerine karşı ise G. tuberosum etanol ekstraktlarının en yüksek antikanser aktiviteye sahip oldukları saptanmıştır.

The genus Geranium, which is important from a medical point of view and whose leaves and tubers are consumed as food, is represented by approximately 400 species distributed especially in temperate regions around the world. One of these species is Geranium tuberosum subsp. tuberosum, a perennial herbaceous species known in our country as "turnagagası" or "devetabanı". In this study, antiradical, anticancer and phytochemical properties of water, ethanol and methanol extracts of flowers of Geranium tuberosum subsp. tuberosum plant growing in Elazığ were investigated. In vitro antiradical assays were determined against ABTS, DPPH and OH radicals, in vitro anticancer assays were determined against A2780 human ovary, LNCaP human prostate, MCF-7 human breast and Caco-2 human colon cancer cell lines. In addition, the amounts of free fatty acids, fat-soluble vitamins, phytosterols, total phenolics, total flavonoids and total proanthocyanidins contained in this plant were also determined. At the end of the study, it was determined that all extracts of Geranium tuberosum subsp. tuberosum showed lower antiradical properties than the standard antioxidant Trolox in ABTS, DPPH and OH radical scavenging tests. In addition, it was determined that this plant is rich in total phenolics, flavonoids, proanthocyanidins, tocopherols, vitamins D and K, phytosterols and unsaturated fatty acids. According to in vitro anticancer property results, G. tuberosum methanol extracts had the highest anticancer activity against A2780 cell line, and G. tuberosum ethanol extracts had the highest anticancer activity against MCF 7, LNCaP and Caco-2 cell lines.
Investigation of phytochemical compounds and bioactive properties of Geranium tuberosum subsp. tuberosum (cranesbill)
Keywords: Biyoteknoloji