Basamaklı Öğretim Programının Öğrencilerin Yaratıcı Yazma Başarılarına Etkisi - Güzel, Ümmühan; Yavuz, Serdar (My University, 2024)
Zihinsel bir gelişim aracı olan yazma, çeşitli nedenlerle öğrenciler tarafından yeterince tercih edilmemektedir. Öğrencilerdeki isteklilik durumu, bir yazma tekniği olan yaratıcı yazmadaki başarılarını da etkilemektedir. Basamaklı öğretim programı (BÖP) ile ise öğrencilerin çalışmalardaki motivasyonları desteklenerek kolaydan zora öğrenmeler gerçekleştirmeleri, üreticiliklerinin farkına varmaları, öz güven ve öz denetim bilinci edinmeleri amaçlanmaktadır. Bu nedenle araştırmada BÖP ve yaratıcı yazma bir araya getirilerek BÖP’e dayalı olarak uygulanan yaratıcı yazma çalışmalarının 6. sınıf öğrencilerin yaratıcı yazma başarılarına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini uygun örneklemeyle belirlenen bir devlet okulunun 6. sınıf öğrencileri, örneklemini tipik durum örnekleme ile evrenin içinden belirlenen 23 deney grubu (DG), 20 kontrol grubu (KG) öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmanın iç tutarlılığı için DG ve KG öğrencilerinin 5. sınıf sene sonu Türkçe dersi puan ortalamaları dikkate alınmıştır. Mann-Whitney U testi sonucunda grupların sene sonu puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ulaşılan veriler SPSS ile analiz edilmiştir. Gruplar arasındaki anlamlı farklılığın belirlenmesi sürecinde Kovaryans Analizi uygulanmıştır. Anlamlı farklılık olan testlerde etki büyüklüğünün tespiti için Cohen’in formülünden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda yaratıcı yazma ürünlerinin değerlendirilmesinde ön test ve son testte DG lehine yüksek; kalıcılık testinde ise orta etki değerine sahip anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. DG öğrencilerinin başarı puan ortalamalarının her testte yükseldiği, KG öğrencilerinin başarı puanlarının ise gerilemiş olduğu belirlenmiştir. BÖP uygulanan DG öğrencilerinin cinsiyet değişkenine göre yaratıcı yazmaya yönelik ön test puanlarının erkek öğrencilerin lehine ve yüksek etki değerine sahip olarak anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmüştür.
Keywords: Ortaokul öğrencileri; yaratıcı yazma; Basamaklı öğretim programı; yazma başarısı.