İŞLETMELERDE ETİK DEĞERLERİN UYGULANMASININ ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİNDE ÖRGÜTSEL ADALETİN ARACI ROLÜ - USLU, FERİT (Fırat Üniveristesi, 2018)
İş yaşamında yöneticileri, çalışanları ve müşterileri etkileyen birçok faktör vardır. Çalışmamızda bu faktörlerden etik değerler, örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık konuları ve bunlar arasındaki ilişki ele alınmıştır. Böylece işletmelerde etik değerlerin uygulanmasının örgütsel bağlılığa etkisinde örgütsel adaletin aracı rolü ortaya konmaya çalışılmıştır. Dört bölümden oluşan çalışmamızın birinci bölümünde; etik, ahlak, etik ile ahlak, etik ile değer ve etik ile kültür arasındaki ilişki, iş etiğinin kavramsal çerçevesi, tarihsel gelişimi ve iş etiğini etkileyen faktörler ile son olarak kuramsal yaklaşımlara yer verilmiştir. İkinci bölümde; örgüt ve örgütsel bağlılık kavramları, örgütsel bağlılığın türleri, örgütsel bağlılığı etkileyen faktörler ve örgütsel bağlılığın sonuçları konularına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde; örgütsel adalet kavramı, örgütsel adaletin alt boyutları ve örgütsel adalet ile ilgili teoriler açıklanmıştır. Dördüncü bölümünde ise; araştırmamızın amacı, önemi, kapsam ve kısıtları, model ve hipotezleri, yöntemi ve bulgular belirtilmiştir. Araştırmanın sonunda da sonuç ve önerilere yer verilmiştir. TRB2 bölgesindeki özel hastanelerde çalışan 450 kişiye anket dağıtılmıştır. Bu anketlerden 327 tanesi değerlendirmeye alınarak verileri SPSS 23 ile Amos 21.0 programlarında analiz edilmiştir. Açımlayıcı Faktör analizi ve Doğrulayıcı Faktör Analizleri yapılmış, Yapısal Eşitlik Modeliyle faktörler arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre; etik değerlerin uygulanması örgütsel adaleti ve örgütsel bağlılığı pozitif olarak etkilemektedir. Ayrıca örgütsel adaletin alt boyutları olan dağıtım adaleti ile bilgisel adaletin, örgütsel bağlılık ile aralarında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.

customers. In this study, ethical values, organizational justice and the relation between them are dealt with. Thus, ıntermediary role of organizational justice in ımpact of effect of applying ethical values in enterprises on organizational commitment is put forward. In the first part of our four part study, ethics, morality, the relationship between ethics and morality, ethics and value, ethics and culture, conceptual framework of business ethics, its historical process, factors influencing business ethics and theoretical approaches are handled. In the second part, the concepts organization and organizational commitment, types of organizational commitment, factors affecting organizational commitment and results of organizational commitment are explained. In the third part, organizational justice, sub-dimensions of organizational justice and theories on organizational justice are explained. In the last part, the aim of our study, its significance, its scope and limitations, its model and hypotheses, method and findings are mentioned. At the end of the study, results and recommentations are given. The questionnaire was distributed to 450 people working in TRB2 private hospitals. 327 of these questionnaires were evaluated and analyzed in SPSS 23 and Amos 21.0 programs. Explicit Factor Analysis and Confirmatory Factor Analysis were performed, and the relationships between the factors with Structural Equation Model were analyzed. According to the analysis results; the application of ethical values positively affects organizational justice and organizational commitment. In addition, there is a positive and meaningful relationship between distribution justice and information justice, organizational commitment, which are sub-dimensions of organizational justice.
Intermediary role of organizational justice in impact of effect of applying ethical values in enterprises on organizational commitment
Keywords: İşletme