Adıyaman Fay Zonunun Morfotektonik ve Yapısal Özellikleri - İnceöz, Murat; Zengin, Ercan (My University, 2014)
Doğu Anadolu Fay Sistemi (DAFS) Arap ve Avrasya Levhalarını sınırlayan, sismik yönden dünyanın en aktifyapılarından biridir. Bu çalışmada, Doğu Anadolu Fay Sistemi (DAFS) içerisinde gelişen ve bu sistemin altzonlarından biri olan Adıyaman Fay Zonu'nun (AFZ), yapısal ve morfotektonik özellikleri araştırılmıştır. Yapısalincelemeler esas alınarak AFZ Işıktepe, Başkaynak, Üçdeğirmenler, Çakıroğlu ve Gökçepelit fay setleri olmaküzere beş ayrı fay setine ayrılmıştır. AFZ'nun yapısal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla fay zonu boyuncabelirlenen lokasyonlarda alınan fay düzlemi ölçümlerinden yapılan kinematik analiz sonuçlarına göre AFZ'nunda içinde bulunduğu bölgede, beş ayrı fazın varlığı belirlenmiştir. Kinematik veriler değerlendirildiğinde,AFZnun da içinde bulunduğu DAFSnin geç Pliyosen'de etkili olan sıkışma döneminde oluştuğu belirlenmiştir.
Keywords: Jeoloji