Prognostic value of serum anti-heat-shock protein 70 and paraoxonase levels in idiopathic sudden sensorineural hearing loss - Duzer, Sertac; Alpay, Hayrettin Cengiz; Kaman, Dilara; Sakallıoğlu, Öner; Yalçın, Şinasi; Kaygusuz, İrfan; Keleş, Erol (My University, 2014)
Amaç: Bu çalışmada serum anti-ısı-şok protein 70 (anti-IŞP 70) düzeyleri ve serum paraoksonaz (PON) düzeyleri ve idiyopatik ani sensörinöral işitme kaybı (İASNİK) prognozu arasındaki ilişki araştırıldı. Hastalar ve Yöntemler: Çalışmaya 25 İASNİKli hasta çalışma grubu olarak ve 25 sağlıklı gönüllü kontrol grubu olarak dahil edildi. Tüm hastalardan tedaviye başlamadan önce ve yalnızca çalışma grubundaki hastalardan tedavinin 10. gününde kan örneği alındı. İdiyopatik ani sensörinöral işitme kaybı, 250-6.000 Hz arasındaki işitme kaybı olarak tanımlandı. Tedavinin 10. gününde işitmede düzelme olup olmadığı değerlendirildi. Bulgular: Tedavi öncesi serum PON ve anti-IŞP 70 düzeyleri tedavi sonrası serum PON ve anti-IŞP 70 düzeyleri ile karşılaştırıldığında, iyileşen hastalarda tedavi sonrası serum PON düzeylerinin arttığı, yine iyileşen hastalarda tedavi sonrası anti-IŞP 70 serum düzeylerinin ise azaldığı belirlendi. Sonuç: Anti-IŞP 70 ve PON serum düzeylerinin, İASNİKli hastalarda prognozu tahmin etmede ve değerlendirmede kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Kulak; Burun; Boğaz