ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÜNİVERSİTE, REKTÖR VE GELECEK KAVRAMLARINA İLİŞKİN METAFORİK ALGILARININ İNCELENMESİ - Yarım, Mehmet Ali; Çelik, Sabri (Fırat University, 2019)
Bu araştırmanın temel amacı üniversite öğrencilerinin “üniversite”, “rektör”, “gelecek” kavramlarına ilişkin algılarını metaforlar aracılığıyla ortaya koymaktır. Araştırmanın çalışma grubunu, Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğrenimini sürdüren 203 öğrenciden oluşturmaktadır. Araştırma verileri araştırma kapsamında yer alan üniversite öğrencilerinin  “Üniversite/rektör/gelecek….gibidir, çünkü…” cümlesini tamamlamasıyla elde edilmiştir. Verilerin analiz edilmesinde ve yorumlanmasında içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğrenciler üniversiteyi bir yandan bilgi, üretim ve gelişme yeri olarak görürken diğer yandan da kısıtlama ve baskı unsuru olan yer olarak görmektedirler. Rektör ve gelecek kavramlarına ilişkin sonuçlara bakıldığında öğrenciler rektörü bir güç ve gizem unsuru olarak görürken geleceğe ilişkin umutsuz, karamsar bir algıya sahiplerdir ve geleceği bir bilinmezlik ve tehdit unsuru olarak görmektedirler. Çalışma sonuçlarına göre üniversite yönetimleri ve rektörlerin yönetim görevlerine odaklanıp, öğretimsel, liderlik görevlerini ihmal ettikleri ve öğrencilerin psikolojik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının göz ardı ettikleri söylenebilir.