HATAY İLİNDEKİ SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN MEVCUT DURUMU SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ - DEMİR, TURGAY (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu araştırma; Hatay'da su ürünleri yetiştiriciliği gerçekleştiren işletmelerin sahip oldukları teknik imkânlar ve karşılaştıkları sorunları ortaya çıkarmak, elde edilecek bilgilere göre sektörün gelişmesini sağlayacak çözüm önerilerini sunmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma bölgede Tarım İl Müdürlüğüne kayıtlı olan toplam 14 adet işletmeden faal olduğu belirtilen 12 adet işletmede anket çalışması yürütülmüştür. Hatay'da avcılık ve yetiştiricilik dahil 2016 yılında toplamda 3202 ton balık üretimi ve 125 000 adet/yıl akvaryum balığı üretimi yapılmıştır. Araştırmaya katılan işletmelerde kullanılan su kaynağı incelendiğinde %50'sinin kaynak suyundan, %25'inin ise göl veya göletten, %17'sinin yer altı suyundan ve %8'inin ise deniz suyundan yararlandığı, işletmelerin %59'u işletmesinde beton havuz kullanırken %17'si gölleri diğerlerinin ise %8 ile cam akvaryum, plastik ve toprak akvaryum kullandıkları görülmüştür. İşletmelerin ulaşım sıkıntısı çekmezken yetkili eleman bulundurmadıkları, kooperatif, depolama sorunları yaşadıkları ayrıca, işletme girdilerinde yem fiyatlarının masrafları arttırdığı sonuçlarına ulaşılmıştır.

This work; The technical terms of fisheries aquaculture producers in Hatay province and the suggestions for solutions that will enable the sector to develop in order to determine and obtain the problems they are encountered have been made. A total of 14 enterprises registered in the provincial Directorate of Agriculture in the research area were allowed to conduct surveys in 12 businesses. In Hatay province for 2016 year, amount of caught fish and aquaculture production was 3202 tons per year and amount of production of aquarium fishes was 125 000 fishes per year. When studying the water resources used in the survey, it is seen that 50% of the water resources are used from the source water, 25% from the lake or pond, 17% from the groundwater and 8% from sea water, 59% 17 of them used glass aquariums, plastic and soil aquariums with lakes and 8% others. Businesses have come to the conclusion that they do not have authorized personnel when they do not have transportation problems, cooperatives are experiencing storage problems, and that feed prices have increased costs in business inputs.
The current situation problems and possible solutions of aquaculture in Hatay province
Keywords: Su Ürünleri