ECBALLİUM ELATERİUM (L.) A. RİCH (ACI KAVUN) KALLUS KÜLTÜRLERİNİN ÜRETİMİ, ANTİMİKROBİYAL VE ÇEŞİTLİ BİYOKİMYASAL ÖZELLİKLERİN ARAŞTIRILMASI - ÇEVİK, DİLAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada; Elazığ İli Merkez Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi kampüs alanında yetişen Ecballium elaterium 'un yaprak ve yaprak sapından kallus kültürlerinin üretimi ile antimikrobiyal ve çeşitli biyokimyasal özelliklerin araştırılması amaçlanmıştır. İlk aşamada bitkinin yaprak ve yaprak sapı kısımlarından kallus üretmek için uygun besi ortamına bitki hormonlarından BAP, NAA, KIN ve 2,4 D farklı konsantrasyonlarda ilave edilerek kallus oluşturulmuştur. Oluşturulan kalluslardan ve Ecballium elaterium bitkisinden farklı çözücüler kullanılarak ekstreler hazırlanmıştır. Hazırlanan ekstreler ile Agar difüzyon ve MIC yöntemiyle antimikrobiyal aktiviteleri tespit edilmiştir. Agar difüzyon yönteminde Candida globrata mayası ile bir gram pozitif bakteri (Staphylococcus aureus), bir gram negatif bakteri (Escherichia coli) kullanılmıştır. MİC yönteminde ise Escherichia coli, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus ve Streptecoccus sp. bakterileri ile Candida globrata mayası kullanılmıştır. Agar difüzyonda 0.5 mg/Lt BAP + 2 mg/Lt NAA bitki büyüme düzenleyicisiyle geliştirilen kallus kültüründen elde edilen ekstresinin Candida globrata mayası üzerinde 22.5 mm inhibisyon zonu ile orijinal bitkiden daha yüksek antimikrobiyal etki saptanmıştır. MIC yönteminde ise Ecballium elaterium bitkisinin ve kallus kültürlerinin antimikrobiyal etkisi 1-0,0625 mg/mL arasında değiştiği tespit edilmiştir. Ayrıca HPLC ve GC cihazları kullanılarak Ecballium elaterium bitkisinin ve kallusların çeşitli biyokimyasal özelliklerine bakılmıştır. Analizler sonucunda bitkinin yaprak kısmında yağ asidi en yüksek ? linolenik asit (% 42.4) , Palmitik asit (% 30.9) ve Stearik asit (% 7.41) olarak tespit edilmiştir. Sap kısmında ise sonuçlar büyük oranda paralellik göstermiştir. Farklı konsantrasyonlardaki büyüme faktörleriyle hazırlanan kallus örneklerinde yağ asidi ve vitamin oranlarının bitkiye göre değişiklik gösterdiği görülmüştür.

In this study, production of callus cultures from leaf and leaf stem of Ecballium elaterium, which is grown on the Faculty of Science in Campus Area of Fırat University, in Elazığ, is being studied. And also the aim of this study was to investigate antimicrobial and various biochemical properties. In the first stage, BAP, NAA, KIN and 2,4 D were added in different concentrations of plant hormones in the appropriate medium to produce callus from the leaf and leaves of the plant and callus is formed. Extracts were prepared by using different solvents from the formed callus and Ecballium elaterium. With prepared extracts Antimicrobial activites were determined by Agar diffusion method, 1 gram of positive bacteria (Staphylococcus aureus) and 1 gram negative bacteria (Escherichia coli) were used with Candida globrata yeast. In MIC method, Escherichia coli, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus and Streptecoccus sp. yest were used. An antimicrobial effect was detected with in inhibition zone of 22.5 mm on the extract of the callus obtained from the callus culture developed with 0.5 mg/Lt BAP + 2 mg/Lt NAA plant growth modifier in Agar diffusion. In the MIC method, antimicrobial effect of Ecballium elaterium plant and callus cultures ranged from 1-0,0625 mg/mL. In addition, various biochemical characteristics of Ecballium elaterium plant and callus were investigated using HPLC and GC devices. As a result of analyzes, the fatty acid in the leaf part of the plant ? linolenic acid (% 42.4) , Palmitic acid (% 30.9) and Stearic asit (% 7.41) was found to be the highest. The results showed a great parallelism in the stem section. It was observed that the fatty acid and vitamin ratios varied according to the plant in the callus samples prepared with growth factors in different concentrations.
Production of Ecballium elaterium (L.) A. rich ( squirting cucumber) callus cultures and investigation of, antimicrobial and various biochemical properties
Keywords: Biyoloji