Efects of High Dose Vitamin A on Expression of Transforming Growth Factor Β-2 in Heart Tissue During Prenatal Development - Çolakoğlu, Neriman; Kükner, Aysel (Fırat University, 2002)
Aim: In this experimental study, effects of maternal hypervitaminosis A on expression of Transforming Growth Factor Beta-2 (TGF-&beta2) in fetal heart tissue were investigated by immünohistochemical method. Material Method: Twenty-seven Wistar female rats were used in this study. These rats were mated and pregnant rats were gavage fed single dose 60 mg/kg body weight of all-trans retinoic acid on 8 day or 12 day of gestation. Conceptus were removed from uterus and they were examined on 15., 18. and 20. day of gestation. Fetal heart tissue were fixed with Boins solution and prepared by immünohistochemically method for ligth microscopic examination. Results: In this study, expression of TGF-β2 were observed generally at pericardial and endocardial layer of heart tissue. Moreover myocardial cells of control fetuses at 20th day of gestation expressed TGF-β2 protein. Retinoic acid which was adminestered at 8th day of gestation was reduced expression of TGF-b2 but adminestered on 12th day of gestation did not effected of TGF-β 2 expression. Conclusion: Immunohistochemical expression of TGF β2 was changed depending upon administration time of all-trans retinoic acid in heart tissue. Adminestered all-trans retinoic acid on 8 day of gestation was decreased the expression of TGF-β 2 in fetal heart tissue but adminestered all-trans retinoic acid on 12 day of gestation did not effect of expression of TGF-β

Amaç: Bu çalışmada, prenatal dönemde uygulanan yüksek doz A vitamininin fötal kalp dokusunda Transforming Growth Faktör Beta-2 (TGF-β2) işaretlenmesi üzerine olan etkilerinin immünohistokimyasal olarak belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 27 adet Wistar cinsi dişi sıçan kullanıldı. Bu sıçanlara gebeliklerinin 8. ve 12. günlerinde tek doz 60 mg/kg all-trans retinoik asit oral gavaj ile verildi. Gelişimin 15., 18. ve 20. günlerinde servikal dislokasyon ile öldürülen sıçanlardan alınan fötusların kalp dokuları Boins solüsyonunda tespit edilerek rutin ışık mikroskobik takip serilerinden geçirildikten sonra avidin-biotin peroksidaz yöntemi ile immünohistokimyasal boyanarak incelendiler. Bulgular: TGF-β2’nin kalp dokusunda özellikle endokardial ve perikardial tabakalarda işaretlendiği görüldü. Prenatal 20 günlük kontrol grubu fötuslarda ayrıca miyokardial hücrelerde de TGF-β2 immün reaktivitesi tespit edildi. Gebeliğin 8. gününde uygulanan all-trans retinoik asitin miyokard hücrelerinde immün reaksiyonu azalttığı dikkat çekti. Gebeliğin 12. gününde uygulanan all-trans retinoik asitin ise TGF-β2 immün reaksiyonunda genellikle bir değişiklik oluşturmadığı tespit edildi. Sonuç: Yüksek doz A vitamini uygulanan gebe sıçanların fötüslerinin kalp dokularında TGF-β2 immün boyanmasında ortaya çıkan değişikliklerin ilacın veriliş gününe bağlı olduğu gözlendi. Sekizinci günde ilaç uygulanan fötus kalplerinde TGF-β2 işaretlenmesi, kontrol ve 12. günde ilaç uygulanan gruplara göre azalmış olarak izlendi.
PRENATAL GELİŞİM SIRASINDA YÜKSEK DOZ A VİTAMİNİNİN KALP’TE TRANSFORMİNG GROWTH FAKTÖR BETA -2 İŞARETLENMESİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ