PLAKALI YÜZEYLERDEKİ KANATÇIKLAR İÇİN BİR BİLGİSAYAR PROGRAMININ GELİŞTİRİLMESİ - Varol, Yasin; Koca, Ahmet; Karabatak, Murat (Fırat University, 2006)
Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte elektronik devrelerdeki çip sayısıyla orantılı olarak üretilen ısı da art-mıştır. Yüksek oranlardaki bu ısının başka bir ortama atılarak, sistemin çalışma güvenliği korunur. Bunu sağ-lamak amacıyla geliştirilen yöntemlerden birisi de ısı transfer yüzeyini artırmaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için genellikle cismin üzerine kanatçıklar ilave edilir. Bu kanatçıklar ilave edildikleri yüzeyin tipine göre pla-kalı ve borusal yüzeylerdeki kanatçıklar olarak sınıflandırılabilir. Plakalı yüzeylerdeki kanatçıklar endüstriyel fırınlarda, uçaklarda, soğutma, ısıtma ve iklimlendirme işlemlerinde, kimya ve elektronik endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Uygulama şartlarına uygun kanatçığın seçimi için çok sayıda matematiksel işlemin yapılması gerekir. Uygun kanatçığın seçilmesini etkileyen birden çok faktör olduğundan, hesapla-malar zaman alacak ve hata oranı da artacaktır.   Bu çalışmada plakalı yüzeylerdeki kanatçıklar için Delphi programlama dili kullanılarak bir yazılım geliş-tirilmiştir. Geliştirilen bu yazılım ile plakalı yüzeylerdeki kanatçıklar için optimum kanatçık boyutları ve sa-yısı hesaplanabilmektedir. Ayrıca yazılım, kanatçıktan transfer edilen ısı, kanatçık etkinliği, kanatçık verimi gibi ara hesaplama sonuçlarını da listelemektedir. Girilen farklı kanatçık tiplerinin ve kanatçık boyutlarının karşılaştırılması yazılım tarafından yapılarak en uygun kanatçık özellikleri de belirlenebilmektedir. Geliştiri-len yazılımda 6 farklı kanatçık tipi mevcuttur. Ayrıca 15 farklı kanatçık malzemesi tanımlı olup yeni kanatçık malzemesinin tanımlanması da mümkündür. Geliştirilen bu yazılım üniversite öğrencilerince test amaçlı kullandırılmış ve olumlu görüşler elde edilmiştir.