932 NUMARALI VE 1570 TARİHLİ MÜHİMME DEFTERİ (ÖZET, TRANSKRİPSİYON VE DİZİN) - ARAM, BAHAR (Fırat Üniveristesi, 2023)
Osmanlı Devleti'nin en önemli kurumlarından biri olan Divân-ı Hümayun'da görüşülen siyasi, askeri, sosyal yönden alınan kararların kaydedildiği defterlere ''Mühimme Defterleri'' denir. Özellikle Osmanlı bürokrasisi hakkında bizlere ışık tutan bu defterlerin ilk örneklerine XVI. yüzyılda rastlamaktayız. Osmanlı tarihi araştırmalarında bizlere en güvenilir bilgileri arşiv kaynakları vermektedir. Bu kaynaklar içerisinde en başta yerini alan mühimme defterleridir. Devletin yönetim anlayışı, merkezi, askeri ve taşra teşkilatı, sefer hazırlıkları, halk arasında doğan hukuki meseleleri ve iaşe temini gibi hususları barındıran bilgileri bu defterlerde bulabilmekteyiz. Çalışmamızda, 932 Numaralı ve 1570 Tarihli Mühimme Defteri'nin 1-32 sayfaları arasında bulunan 1-60 numaralı hükümlerin transkripsiyonu, özeti ve değerlendirmesi yapılmıştır.

The documents recorded in which the political, military and social decisions taken in the Divan-ı Hümayun, one of the most important institutions of the Ottoman Empire, are called "Mühimme Books". We come across the first examples of these notebooks, which shed light on the Ottoman bureaucracy, in the 16th century. Archive sources provides us the most reliable information in Ottoman history research. Mühimme Books are among the most important of these sources. In these books, we can find information about the manner of rule of the state, the central, military and provincial organization, the preparations for the expedition, the legal issues arising among the people and the provision of subsistence. In our study, the transcription, summary and evaluation of the provisions numbered 1-60 between pages 1-32 of Mühimme Notebook No. 932 and dated 1570 were made.
The Mühimme Book of numbered 932 and 1570 dated (Abtract-transcription-index)
Keywords: Tarih