SAZAN (CYPRİNUS CARPİO) VE GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (ONCORHYNCHUS MYKİSS)'NDA İRİSİN PEPTİTİNİN ELISA YÖNTEMİYLE ARAŞTIRILMASI - YILDIRIM, HATİCE (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada sazan (Cyprinus carpio) ve gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)'nda irisin peptitinin ELISA yöntemi ile araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada canlı olarak 40 adet C. carpio (20 adet yavru+20 adet pazar büyüklüğü), 40 adet O. mykiss (20 adet yavru +20 adet pazar büyüklüğü) olmak üzere toplam 80 adet balık kullanılmıştır. Fenoksietanol ile anestezi edilen balıkların boy ve ağırlık ölçümleri yapıldıktan sonra kuyruk kesilerek kavdal venadan alınan kanlar santrifüj edildikten sonra serumları -20 ºC 'de muhafaza edildi. Kan serumundaki irisin peptit düzeyleri MyBioSource Fish Irisin (IS) marka MBS108944 kodlu ELISA kiti kullanılarak belirlenmiştir. Aynı türün farklı cinsiyetleri arasında ve iki farklı tür arasında istatistiksel farklılığın olup olmadığı ise Independent-Samples t-testi uygulanarak belirlenmiştir. Balıklardaki irisin düzeylerinin cinsiyet, ağırlık ve total boy ölçümleri arasındaki korelasyon analizi ise Pearson korelasyon analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. P< 0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Yavru C. carpio ile pazar büyüklüğü C. carpio'nun irisin düzeyleri, pazar büyüklüğü O. mykiss'in erkek ve dişileri arasındaki irisin seviyeleri, ayrıca hem pazar büyüklüğü C. carpio ve O. mykiss'in arasında hem de bunların erkek balıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu (P< 0,05) görülmüştür. Pazar büyüklüğündeki O. mykiss'lerin hem total boyla (p=0,033 r=0,477), hem de erkek O. mykiss'lerin total boyla (p=0,041 r=0,596) korelasyonları belirlenmiştir. Sonuç olarak, irisin hem C. capio hem de O. mykiss'de bulunmakla birlikte cinsiyet, total boya göre farklılıklar görülmüş, ağırlıkla ilgili istatistiksel anlamda bir değişiklik belirlenmemiştir. Bu değerler tür ve büyüklüğe göre farklılık göstermekle birlikte bu konuda genelleme yapılması için irisin ve balıklarla ilgili daha birçok çalışmanın yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtar Kelimeler: İrisin, C. carpio, O. mykiss, ELISA, Kan serumu

Investigation of Irisin Peptide in Carp (Cyprinus carpio ) and Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) by ELISA method In this study, it was aimed to investigate the irisin peptide in carp (Cyprinus carpio) and rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) by ELISA method. 80 fish in total, which are 40 C. carpio (20 seed fish+20 market sizes) and 40 O. mykiss (20 seed fish+20 market sizes), were used in this research. After anaesthetized fish using phenoxyethanol were subjected to length and weight measurement, the fishtails were cut off, the blood taken from caudal vein were centrifuged and the supernatants were stored at -20°C. The irisin peptide level measurement in blood serum of fish were carried out using an ELISA kit coded as MBS108944, produced by MyBioSource Fish Irisin (IS). The irisin peptide level difference between different genders of same species and between different species were determined by Independent-Samples t-test. The correlation analysis of gender, weight and total length in terms of irisin level in fish were investigated using Pearson Correlation Analysis. The value of P< 0,05 was considered statistically significant. The irisin peptide level difference between seed fish C. carpio-market size C. Carpio, male market size O. mykiss-female market size O. mykiss and male market size O. mykiss-male market size C. carpio were statistically significant (P< 0,05). The correlations of market size O. mykiss (p=0,033 r=0,477) and male O. mykiss (p=0,041 r=0,596) were determined regarding with total length. Consequently, irisin peptide was found in both C. carpio and O. mykiss; however, the differences were determined in terms of gender and total length. On the other hand, weight of the fish did not have a significant effect on irisin level statistically. The irisin level can differ by species and fish size; therefore, many studies must be carried out to generalize this scope of thought. Key Words: Irisin, C. carpio, O. mykiss, ELISA, Blood serum
Investigation of irisin peptide in carp (Cyprinus carpio ) and rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) by ELISA method
Keywords: Su Ürünleri