Lipoproteinlerin total apolipoproteinlerinin karbohidrat kompozisyonlarının karşılaştırılması - Ozan, Sema; Güldür, Tayfun; Türköz, Yusuf; İleri, Tülay (My University, 1996)
Lipidlerin plazmada taşınmaları, Üpoproteinler olarak isimlendirilen suda çözünür kompleksler tarafından gerçekleştirilmektedir. Temel olarak bütün plazma lipoproteinleri aynı yapısal özelliği paylaşırlar. Başlıca triasilgliserol ve kolesteril esterlerinin oluşturduğu hidrofobik bir çekirdekten ve bunu çevreleyen fosfolipid, kolesterol ve apolipoprotein olarak isimlendirilen proteinlerin oluşturduğu amfipatik bir tabakadan müteşekkildirler. Bazı apolipoproteinler glikoprotein yapısındadır. İnsan ve keçi serum lipoproteinlerinin apolipoproteinlerinde bazı karbohidrat artıkları araştırıldı ve karşılaştırması yapıldı. Fosfotungstik asit / MgCI2 presipitasyonu ile separe edilen $\\beta$ + pre-$\\beta$ ( apolipoprotein B içeren Üpoproteinler ) ve $\\alpha$ liporoteinlere ait apolipoproteinlere SDS -PAGE ( Sodyum Dodesil Sülfat - Poliakrilamid Jel Elektroforez ) işlemi uygulandı ve daha sonra bu porteinler, nitrosellüloz membranlara transfer edildi ( Western Blotting ). Glikoproteinlerin karbohidrat zincirlerinde yaygın olarak bulunan bazı karbohidrat yapılarını ( $\\alpha$(1 - 3), $\\alph$ (1-6) veya $\\alpha$ (1-2) bağla mannoza bağlı terminal mannoz,$\\alpha$(2-3) bağla galaktoza bağlı terminal sialik asit, galaktoz $\\beta$ (1-3) - N -asetilgalaktozamin, galaktoz $\\beta$ (1-4) - N- asetilglikozamin ) tespit etmek üzere, herbiri spesifik bir karbohidrat dizisini tanıyan digoxigenin işaretli GNA ( Galanthus nivalis agglutinin ), MAA ( Maackia amurensis agglutinin ), PNA ( Peanut agglutini ) ve DSA ( Datura stramonium agglutinin ) lektinler, Western blot membranlar üzerine immobilize edilmiş apolipoproteinlerle inkübe edildi. Her bir blot sadece bir tane digoxigenin işaretli lektin ile muamele edildi. Membran üzerindeki bağlı lektinin mevcudiyeti, alkalin fosfataz işaretli anti-digoxigenin antikor ile tespit edildi. Hem insan hem de keçi serumundaki $\\beta$ + pre - $\\beta$ lipoprotein fraksiyonunda tespit edilen ve apo B ' ye benzer mobiliteye sahip protein bandında $\\alpha$ (2-3) bağla galaktoza bağlı terminal sialik asit tespit edildi. Aranılan karbohidrat yapılarından hiçbiri lipoprotein fraksiyonunda bulunamadı. Apolipoproteinlerin karbohidrat artıklarının lipoproteinlerin metabolizmasındaki rolleri ve lektinlerin lipoprotein fraksiyonlarının separasyonunda kullanımları tartışıldı.
01.03.1996
Keywords: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji