KUR'AN'DA FİTNE KAVRAMLARININ SEMANTİK TAHLİLİ - DEMİRBAŞ, OKTAY (Fırat Üniveristesi, 2004)
YÜKSEK LİSANS TEZİ KUR'AN'DA FİTNE KAVRAMININ SEMANTİK TAHLİLİ OKTAY DEMİRBAŞ FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEMEL İSLAM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI (TEFSİR BİLİM DALI) 2004; Sayfa: VI+1 12 Kur'an- Kerim'de kullanılan bazı kavramlar vardır ki, ayet içerisinde bulundukları bağlama göre çeşitli anlamlara gelebilmektedir. Bu yapıdaki kavramlardan biri olan Fitne Kavramı, Kur'an'da tekrarlarıyla beraber altmış yerde kullanılmıştır. İmtihan etmek(denemek-sınamak), azap, baskı, zulüm, bela, musibet, işkence etmek, saptırmak, aldatmak, günah, delilik, mazeret göstermek, karışıklık ve kargaşa çıkarmak(fesad), saldırmak, savaşmak gibi çok geniş anlamda kullanılan Fitne, yakın ve eş anlamlarıyla beraber çeşitli anlamları da ihtiva etmektedir. Nispet edildiği varlık açsından değişik anlamlara gelen bu kavram, bu özellikleriyle Kur'an'da önemli kavramlardan biri olarak dikkat çekmektedir. Anahtar Kelimler: Fitne, İmtihan, Baskı, Fesad,

SUMMARY MASTERS THESIS THE SEMANTIC ANALYSIS OF THE TERM DISCORD (FITNE) İN THE KORAN OKTAY DEMİRBAŞ UNIVERSITY OF FIRAT INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES BASIC ISLAMIC SCIENCES INTERPRETATION MAINSCIENCE BRANCH 2004; Page: VI+1 12 ABSTRACT The meaning of some terms in the Koran can vary according to their concept in the verses of the Koran Discord (Fitne) is one of the terms with such a peculiarity and it has been repeated 60 times in the Koran. The main menings of the word Discord (Fitne) in the Koran are; to examine, pain, pressure, cruelty, touble, disaster, to torture, to cause disapproval, to cheat, sin, insanity, to give excuses, to cause a chaos, to attack, and to fight. Discord (Fitne) can also h ave different meanings according to the matter is compared with. With these peculiarities, it is one of the most important terms in the Koran. KeyWords; Discord (Fitne) Examine, cruelty, chaos
The semantic analysis of the term discord (fitne) in the Koran
Keywords: Din; Religion