Kavak odununun farklı katalizörlerle çözünürleştirilmesi ve kesikli reaktörde sıvılaştırılması - Yılgın, Melek; Pehlivan, Dursun (My University, 2004)
Bu çalışmada, kavak odununun, genellikle lignosellülozik materyallerin yüksek sıcaklıklardaki sulu ortamda sıvılaştırılmalarında katalizör olarak kullanılan, HCl, HCOOH ve Na2CO3 gibi bileşikler beraberinde oda sıcaklığında öğütülmesinin ve bu şekilde sağlanan boyut küçültmenin sonraki sıvılaştırma prosesindeki sıvı ürün verimine etkisinin araştırılması amaçlandı. Başlangıçtaki mekanik çözünürleştirmede mineral asidin(HCl) diğer katalizörlerden daha etkili olduğu bulundu. Sıvılaştırma prosesi üzerine odun tane boyutunun etkilerini araştırmak için yapılan deneylerde, odun çamurunun talaş ve odun tozundan daha yüksek verimle sıvılaştırılabildiği gözlendi. Odun çamurundan elde edilen yağ verimleri 300 ve 350°C'de sırası ile %48,5 ve %49,4 olmaktadır. Sıvılaştırmada daha yüksek yağ verimini önceden odun tanelerine çözücü işlemesinin sağladığı sonucuna varıldı.
Keywords: Kimya; Organik; Gıda Bilimi ve Teknolojisi; Mühendislik; Kimya; Malzeme Bilimleri; Biyomalzemeler