TEK PARTİ DÖNEMİNDE URFA'DA CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMALARI (1934-1945) - Haykır, Handan (My University, 2021)
29 Ekim 1923 tarih inde ilan edilen Cumhuriyet rejimi, bütün yurtta büyük bir memnuniyet ve sevinçle karşılanmıştır. Henüz resmen bayram ilan edilmediğinden, Cumhuriyet'in birinci yıldönümü kutlamaları, 1924 yılında devlet tarafından bir kararname yayınlanarak organize edilmiştir. Halk, yeni rejimi sahiplendiğini ve benimsediğini, kutlamalara yoğun bir katılım sağlayarak göstermiştir. Meclisin 19 Nisan 1925 tarihli oturumunda, Cumhuriyet'in ilan edildiği gün, milli bayram olarak kabul edilmiş ve bu tarihten itibaren, 29 Ekim ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin çağdaş ve güçlü bir devlet olma yolunda attığı adımların tüm yurtta benimsenmesi, milli bilincin kuvvetlendirilmesi ve devlet millet kaynaşmasının sağlanması amacıyla, bu kutlamalara ayrı bir önem verilmiştir. Özellikle 1933-1945 yılları arasında yapılan kutlamalara büyük özen gösterilmiş, merkezden gönderilen talimatnameler ile bayram kutlamaları, yurdun dört bir yanında belli bir plan ve program dâhilinde yürütülmüştür. Çalışmamızda, Milli Mücadele'de büyük kahramanlıklar göstermiş ve TBMM tarafından \"Şanlı\" unvanıyla onurlandırılmış Urfa'da, 1934-1945 yılları arasında Cumhuriyet Bayramı törenlerinin nasıl kutlandığı hakkında arşiv belgeleri, dönemin Urfa yerel basını ve tetkik eserlerden yararlanılarak, değerlendirmelerde bulunulacaktır.
Keywords: Tarih