Abdullahpaşa Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı bölgesinde yaşayan 40 yaş ve üzeri nüfusta hipertansiyon prevalansı - Polat, A. Sinan; Doğan, Mehmet; Özkan, Yusuf (My University, 2003)
Bu araştırma, Abdullahpaşa Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı bölgesinde yaşayan 40 yaş ve üzeri nüfustaki hipertansiyon prevalansının tespit edilmesi amacı ile yapılmıştır. Örneklem, araştırmanın yapıldığı sağlık ocağı bölgesinde yaşayan 40 yaş ve üzerindeki 2398 kişi arasından, tabakalı rasgele örnekleme yöntemi ile seçilen 284 kişiden oluşmuştur. Anket formu kullanılarak toplanan veriler; bilgisayarda SPSS programına kaydedilmiş, hata kontrolleri ve istatistiksel analizleri yine bu programda yapılmış, verilerin önemlilikleri ise ki-kare (2) testi yapılarak sınanmıştır. Olguların %49.2 'si erkek, %50.8 'i kadın olup, yaş ortalaması 52.2±9.9'yıldır. Erkeklerin %29.4'ü, kadınların %33.8'i, tüm olguların ise %31.7'si hipertansiftir. Olguların hipertansif olma sıklıkları; yaşlan arttıkça artmakta, eğitim durumları yükseldikçe azalmaktadır (P<0.05). Vücut kitle indeksi (VKİ) açısından obez ve normal erkeklerin hipertansiyon sıklığı arasındaki fark önemsiz (P>0.05), obez ve normal kadınların hipertansiyon sıklığı arasındaki fark ise önemli bulunmuştur (P<0.05). Araştırmada bulduğumuz yüksek hipertansiyon prevalansı, bölgemiz erişkinlerinin hipertansiyona bağlı hastalıklar açısından risk altında olduklarını göstermektedir. Ülke genelinde hipertansiyon prevalansını düşürmek, hipertansif kişilerin tanı, tedavi ve kontrol oranlarını yükseltmek amacıyla, etkili politika ve hedeflerin belirlenerek kararlılıkla uygulanması, sorunun çözümüne önemli katkılar sağlayacaktır.
Keywords: Yaygınlık; Erişkin; Sağlık ocakları; Elazığ; Hipertansiyon; Anketler