Beyin Ölümü Tanısı Konmuş Hastalarımızın Değerlendirilmesi - Sarı, Mehmet Yusuf; Gül, Evrim (My University, 2019)
Giriş: Hastanemiz çocuk yoğun bakım ünitesinde (ÇYBÜ) iki yıldasaptanan beyin ölümü (BÖ) olgularımızın geriye dönük olarakincelenmesi amaçlanmıştır.Yöntemler: Ocak 2016-Ekim 2017 tarihleri arasında BÖ tanısıkonulmuş olgular geriye dönük olarak incelendi. Olguların demografiközellikleri, tanıları, BÖ’nün tespit süresi, uygulanan ek testler, aileorgan bağış oranı, donör oranı, yatış günü ve BÖ tanı günündekirutin laboratuvar verileri ve insülin-desmopressin-vazopresör/inotropinfüzyon durumları kaydedildi.Bulgular: BÖ tanısı alan 12 olgumuz mevcut idi. Ortalama yaşları6,18±1,3 yıl idi. ÇYBÜ yatış tanıları içinde en sık travma sonrası (%73)BÖ gerçekleştiği tespit edildi. Apne testi tüm olgulara uygulanmışolup, olguların %36’sına (n=4) tanıyı desteklemek için radyolojikgörüntüleme yöntemleri kullanılmış idi. Bağış oranı %27 (n=3) idi.Yatış anından, BÖ testlerine başlamaya kadar geçen süre %82 (n=9)olguda ilk bir hafta idi. Laboratuvar verileri ve infüzyon durumlarınınyatış günü ve BÖ tanısı günündeki değerleri karşılaştırıldığında,potasyum ve trombosit sayısı dışında benzer sonuçlar bulundu.Sonuç: BÖ tanısında klinik değerlendirme yeterli olmadığındamuayene bulgularının BÖ sürecini ortaya koyacak laboratuvartestleriyle desteklenmesi gerekir. BÖ sürecinde, çok titiz bir genelbakım ve monitörizasyon uygulanmalı, BÖ tanısı alan olgulardalaboratuvar parametrelerinin yakından takip edilmesi gerektiğikanısındayız
Keywords: Nörolojik Bilimler; Pediatri