Veri Seti - Sınıflandırma İlişkisinde Performansa Etki Eden Faktörlerin Değerlendirilmesi - Alan, Abdullah; Karabatak, Murat (My University, 2020)
Veri madenciliği yöntemlerinden biri olan sınıflandırma, en çok kullanılan veri madenciliği yöntemidir. Bir veri veya verigrubunun mevcut sınıflardan hangisine ait olduğunun belirlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Sınıflandırma çalışmalarında enönemli kriter yüksek başarımlı bir sınıflandırıcı model oluşturabilmektir. Ancak başarımı etkileyen birçok nedenbulunmaktadır. Kullanılan test yöntemlerinin yanı sıra veri setine ait özellikler de başarımı etkileyen unsurlardan biridir. Bumakalede, hem test tekniklerinin hem de veri setinin özelliklerinin başarıma etkisi detaylı olarak incelenmektedir. Bu amaçla,literatürde yaygın olarak kullanılan 32 farklı veri seti kullanılarak deneyler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca çalışmada 9 farklısınıflandırma algoritması da kullanılarak bu algoritmaların veri setleri üzerindeki başarımları da kıyaslanmıştır. Elde edilensonuçlar, algoritmaların etkinliğinin yanı sıra test yöntemlerinin başarıma etkilerini de ortaya çıkarmıştır. Veri setine aitparametrelerin sınıflandırma başarımına etkileri makalede detaylı olarak ortaya konulmuştur.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği