CERRAHİ YOĞUN BAKIM HASTALARINDA BAKIM MEMNUNİYETİNİN UMUTSUZLUK DÜZEYİNE ETKİSİ - OKŞAK, ELİF (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu araştırmanın amacı cerrahi yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda bakım memnuniyetinin umutsuzluk düzeyine olan etkisini belirlemektir. Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, Nisan 2024-Haziran 2025 tarihleri arasında yürütüldü. Araştırmanın evrenini, Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesinde yatan tüm hastalar oluşturdu. Araştırmanın örneklemini ise bu evrenden olasılıksız gelişigüzel örnekleme yöntemi ile seçilen 225 hasta oluşturdu. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Newcastle Hemşirelik Bakımı Memnuniyet Ölçeği (NHBMÖ) ve Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ) kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, t-testi, ANOVA ve korelasyon analizi testleri kullanıldı. Araştırmaya katılan hastaların bakım memnuniyeti puan ortalaması 63.94±16.49, beck umutsuzluk ölçeği puan ortalaması ise 7.94±7.20 olarak bulundu. NHBMÖ puan ortalamasının 19-75 yaş grubunda olan, erkek, lise mezunu, kronik hastalığı olmayan, daha önce yoğun bakımda yatmayan, yatış süresi 1-5 gün olan hastalarda daha yüksek olduğu bulundu (p<0.05). BUÖ puan ortalamasının 76+ yaş grubunda olan, kadın, okuryazar olmayan, kronik hastalığı olan, daha önce yoğun bakımda yatan, yatış süresi 6 günden fazla olan hastalarda daha yüksek olduğu saptandı (p<0.05). Cerrahi yoğun bakım hastalarının hemşirelik bakım memnuyeti ile umutsuzluk düzeyi arasında negatif yönlü orta düzeyde bir ilişki olduğu bulundu (p<0.01). Cerrahi yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların bakım memnuniyeti artıkça umutsuzluk düzeyinin azaldığı belirlendi. Hastaların umutsuzluk düzeylerinin incelenmesi, hasta odaklı hemşirelik bakımın planlanması ve uygulanması önerilebilir. Anahtar Kelime: Yoğun bakım, hemşire, bakım memnuniyeti, umutsuzluk

This study aims to determine the effect of care satisfaction on the hopelessness level of patients hospitalized in the surgical intensive care unit. This descriptive study was conducted from April 2024 to June 2025. The study population consisted of all patients hospitalized in the Surgical Intensive Care Unit of Elazığ Fethi Sekin City Hospital. The sample of the study consisted of 225 patients selected from this population by a non-probability random sampling method. The Personal Information Form, Newcastle Nursing Care Satisfaction Scale (NNCSS), and Beck Hopelessness Scale (BHS) were used to collect the data. Descriptive statistics, t-tests, ANOVA, and correlation analysis tests were used to evaluate the data. The mean care satisfaction score of the patients who participated in the study was 63.94±16.49, and the mean Beck Hopelessness Scale score was 7.94±7.20. It was found that the mean score of the NNCSS was higher in patients in the age range of 19 to 75, male, high school graduates, who had no chronic disease, had not been hospitalized in intensive care before, and had a hospitalization period of 1 to 5 days (p<0.05). The mean BHS score was found to be higher in patients aged 76+ years, female, illiterate, with chronic disease, previously hospitalized in an intensive care unit, and with a hospitalization duration of more than six days (p<0.05).There was a moderate negative correlation between nursing care satisfaction and hopelessness levels in surgical intensive care unit patients (p<0.01). It was determined that the level of hopelessness of the patients hospitalized in the surgical intensive care unit decreased as the care satisfaction increased. It may be recommended to examine the hopelessness levels of patients and to plan and implement patient-oriented nursing care. Keyword: Intensive care, nurse, care satisfaction, hopelessness
The effect of care satisfaction on hopelessness level of patients hospitalized in surgical intensive care unit
Keywords: Genel Cerrahi