TUNCELİ İLİ YATILI İLKÖĞRETİM BÖLGE OKULLARINDA ÖĞRENİM GÖREN 7. VE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESİF SEMPTOMLARIN GÖRÜLME SIKLIĞI - ULAŞ, ÇAĞLA (Fırat Üniveristesi, 2012)
Yatılı Bölge İlköğretim Okulları, çoğunluğu kalkınmada öncelikli illerin okulsuz yerleşim birimlerinde bulunan öğrenim çağındaki çocukların okul ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuş okullardır. Bu araştırma, Tunceli İli Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında (YİBO) öğrenim gören 7. ve 8. sınıf öğrencilerinde depresyon görülme sıklığının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.Kesitsel tipte olan bu çalışma Tunceli İli'nde bulunan yedi adet YİBO'da öğrenim gören 7. ve 8. sınıf öğrencilerinden (353 kişi), 339'una ulaşılarak yapılmıştır. Araştırmanın verileri; birinci bölümü öğrencilerin sağlık, sosyal ve demografik özellikleri ile depresyonu etkilediği düşünülen bazı faktörler, ikinci bölümü ise Reynold Adolesan Depresyon Ölçeği (RADS) sorularından oluşan bir anketin öğrencilere direkt gözlem altında uygulanması ile toplanmıştır. Verilerin analizinde yüzde, ortalama, Fisher's Exact Test ve X² (ki-kare) analizleri kullanılmıştır.Öğrencilerin %44.8'i kadın, %55.2'si erkek olup, yaş ortalaması 13.52±0.69'dur. RADS ortalama puanı 58.12±13.83 (min:34, max:104 puan)'tür. RADS kesme noktasına göre, depresyon görülenlerin oranı %12.1'dir. Depresyon görülme sıklığının; il-ilçe merkezinde oturanlarda, bir önceki yıl okul başarı durumu pekiyi olmayanlarda, okulu sevmeyenlerde, okul değişikliği yapanlarda, ailedeki doğum sırası ilk 3 çocuk içinde olanlarda, çalışan öğrencilerde, kronik bir hastalığı olanlarda, kendi sağlık durumlarını orta ve kötü olarak algılayanlarda, kişilik yapıları içe dönük olanlarda, anne/babası herhangi bir nedenle kavga edebilenlerde, hayatlarının herhangi bir döneminde fiziksel şiddete maruz kalanlarda, uyku sorunu olanlarda, arkadaş ilişkileri olumsuz ve memnuniyetsiz olanlarda, gelecek hakkında umutsuz/belirsiz olduğunu belirtenlerde daha yüksek olduğu saptanmıştır (P<0.05).Sonuç olarak; bu araştırmada Tunceli ilinde YİBO'larda öğrenim gören öğrencilerde depresyon yaygınlığı %12.1 olarak saptanmıştır. Depresyon ile ilişkili risk faktörleri de değerlendirilerek, bu gruba yönelik koruyucu, tedavi ve rehabilite edici hizmetler düzenlenmelidir.Anahtar Kelimeler: Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, depresyon, öğrenci.

The majority of Regional Boarding Primary Schools has been established to meet the school needs of school-age students residing in settlements without schools in development priority cities. This research is carried out to determine prevalence of depression among 7th and 8th class students studying in Tunceli Province Regional Primary Boarding Schools (YİBO).This cross-sectional study was conducted by reaching 339 of 353 students studying in 7th and 8th classes in seven RPBS in Tunceli Province. Research data were collected by the application of a questionnaire under direct observation; first part of questionnaire consists questions about students? health, social and demographic characteristics and other factors considered as influential on depression, second part consists Reynolds Adolescent Depression Scale (RADS) questions. Percentage, mean, Fisher?s Exact Test and X² (chi-square) analyses are used in data analysis.44.8 % of students are female, 55.2% of students are male and average age is 13.52±0.69. Average RADS point is 58.12±13.83 (min:34, max:104 points). According to RADS cut-off point the rate of deemed depression is 12.1 %. It is determined that frequency of depression is high in pupils who reside in city or district centers, have lower marks than very good in previous year, have negative feelings towards school, change school, are born among the first three children in their family, study, have chronic diseases, percept their health status as medium or bad, have introverted personality structure, have parents fighting for any reasons, are exposed to physical violence in any period of life, have sleeping problems, have negative relations with friends and dissatisfied and pupils who declares that they are hopelessness/ambiguousness about future (P<0.05).As a result; in this research depression frequency among students studying in RPBSs in Tunceli Province is estimated as 12.1 %. By evaluating the risk factors associated with depression, preventative, curative and rehabilitative services should be organized fort his group.Key words: Regional Boarding Primary School, depression, student
Frequency of depressive symptoms among 7th and 8th grade students in regional boarding primary education schools in province of tunceli
Keywords: Halk Sağlığı