AVM MÜŞTERİLERİNİN FİNANSAL DAVRANIŞLARINDA KARTLI ÖDEME SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ: ELAZIĞ-MALATYA BÖLGESİ'NDE YAPILAN BİR ARAŞTIRMA - DENK, ZEYNEP (Fırat Üniveristesi, 2017)
Finansal davranış, tüketim eğilimi gösterip finansal olaylarla karşı karşıya gelen bireylerin harcama, tasarruf, borçlanma ve yatırıma ilişkin kararlarında nakitlerini ve kredilerini yönetebilmeleri konusunda belirleyici olabilmektedir. Finansal davranışın bir boyutu olan, sınırsız tüketici ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak yeni ödeme araçlarının gerekliliği doğrultusunda geliştirilen kartlı ödeme sistemleri, tüketicilerin satın alma finansmanında kaynak oluşturması, ülke ekonomisine katma değer yaratması, geleceğe olan güvenin ve yaşam standartlarının iyileştirilmesi açısından hem tüketiciye hem ülke ekonomisine sağladığı katkıları sebebiyle önem teşkil etmektedir. Araştırma neticesinde finansal davranış adı altında yapılacak diğer araştırmalara katkı sağlanması ve hem bireysel hem sektörel açıdan önemli olan kartlı ödeme sistemlerinde bir ödeme kültürünün yerleştirilmesi düşünülmüştür. Bu çalışmada AVM müşterilerinin finansal davranışlarında kartlı ödeme sistemlerinin işleyişini, gelişimini, kart sahipliğini, kullanım alanlarını, tercihlerini, amaçlarını, beklentilerini, bilinçlerini, görüş-algı ve tutumlarını tespit ederek bunlarla demografik ve sosyoekonomik faktörler arasındaki ilişkinin araştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla Elazığ ve Malatya bölgelerinde alışveriş yapan 420 bireysel müşteriye anket uygulaması yapılmıştır. Anketlerin değerlendirilmesinde betimleyici analizden yararlanılmış, çalışma hipotezlerinin test edilmesinde bağımsız ki-kare testi, bağımsız t-testi, ilişkili t-testi ve Anova (Varyans Analizi) testi uygulanmıştır. Yapılan çalışma sonucunda faktörler arasında anlamlı ilişkilerin olduğu, kartlı sistemlerin riskli olduğu düşünülmesine rağmen kullanımı engellemediği, açık hesap sistemine kıyasla kartlı ödeme sistemlerinin daha fazla tercih edildiği önemli bulgular arasında yer almıştır. Anahtar Kelimeler: Finansal Davranış, Tüketici Finansmanı, Kartlı Ödeme Sistemleri

Financial behavior may be a determinant on managing cash and loans about expenditure, saving, borrowing and investment decisions of people face to financial events while consuming. An aspect of financial behavior, card payment systems, which are designed because of new payment tool necessity in order to meet the limitless consumer needs, are important due to the contributions made either in consumer or national economy by creating a resource on consumer purchase finance, added value to national economy, a bright future and better life standards. In conclusion of the study, it has been thought that providing resource to the other studies on financial behavior and payment culture for card payment systems as being important both in personal and sectoral bases. In this study, it has been intended to determine the shopping mall customers' financial behaviors on the process, development, ownership, areas of usage, preferences, aims, expectations, consciousness, opinions and attitudes of card payment systems and search for the relationship between those and demographic and socio-economic factors. With this aim, a public survey has been made to 420 customers who make shopping in Elazığ and Malatya region. While analyzing the surveys, Chi square test, independent t test, associated t test and Anova (Analysis of Variance) have been used. As a result, there is a significant relationship between the variables and card payment systems are commonly preferred with respect to open account system although it has been thought riskier. Key Words: Financial Behavior, Consumer Finance, Card Payment Systems
The research of shopping mall customer's financial behavior on card payment systems: A study performed in Elazığ-Malatya region
Keywords: İşletme