BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN SPOR KURUMLARI İLE ÇATIŞMA DÜZEYLERİ - ACAR, GÖKÇEN GÜLER (Fırat Üniveristesi, 2006)
Gökçen GÜLER ACARBEDEN EĞ T M ÖĞRETMENLER N N SPOR KURUMLARILE ÇATIŞMA DÜZEYLERBu çalışmada, Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Spor Kurumları ile Çatışma Düzeyleriaraştırılmıştır. Beden eğitimi öğretmenlerinin görüşlerini ortaya koymak amacıyla, Survey-Taramamodeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, beden eğitimi öğretmenleridir. Örneklemi ise Elazığilindeki Beden Eğitimi Öğretmenleridir.Tarama modeli ile yürütülen bu araştırmada, araştırmanın verilerini toplamak amacıyla, Elazığilindeki beden eğitimi öğretmenleri ile ön görüşmeler yapılmış, Spor Kurumları ile çatışma nedenleri,çatışma konuları ve çatışma davranışları ile ilgili mevcut durum ve problemler tespit edilmiştir.Araştırmada Holton ve Holton (1993) tarafından geliştirilen ve Karip (36) tarafındanuyarlanan ?Çatışma Yönetimi Stratejileri Ölçeği? kullanılmıştır. Anket; sırası ile, Çatışma Konuları,Çatışma Nedenleri ve Çatışma Davranışları olmak üzere, 3 bölümden oluşturulmuştur (EK.1). Ayrıca,Çatışma Yönetimi Stratejileri Ölçeği; entegrasyon, kaçınma, hükmetme, uzlaşma ve uyma adı altında5 alt ölçekten meydana gelmektedir.Beden eğitimi öğretmenlerinin spor kurumları ile çatışma düzeyleri hakkındaki görüşleri,değişkenler dikkate alınmadan aritmetik ortalama ve standart sapma ile yorumlanmıştır. Öğretmengörüşlerinin, değişkenler dikkate alınarak farklılığın analizinde, Kruskal-Wallis Varyans Analizi vedevamında Posthoc olarak Tamhane Testi kullanılmıştır.Veriler çözümlenirken, yüzde, frekans ve korelasyon kullanılmıştır. Veriler ölçümle eldeedilmediği için, Nonparametrik Test kullanılmıştır. Değişkenler arasında ilişkiyi belirlemek için de,Spearman Rank korelasyon testi kullanılmıştır. statistik analizlerin yapımında, SPSS 12.0 forWindows paket programından yararlanılmıştır.Araştırmada, beden eğitimi öğretmenlerinin Spor Kurumları ile Çatışma Düzeylerinebakıldığında, çoğunlukla spor kulüpleri ile çatışma yaşadıkları görülmektedir.Sonuç olarak; kıdemi az olan beden eğitimi öğretmenlerinin spor kurumları ile çatışmaiçerisinde oldukları söylenebilir.Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Spor, Öğretmen, Çatışma
Level of the conelict between physical education teachers and sports foundation
Keywords: Spor