Hava Yastığına Bağlı Göz Travması Gelişen Bir Olgunun İrdelenmesi - Şahin, Alparslan; Arı, Şeyhmus; Cingü, Abdullah Kürşat; Murat, Mehmet; Çaça, İhsan (Fırat University, 2012)
Hava yastığına bağlı künt ve kimyasal göz yaralanmaları bildirilmiştir. Bu yazıda trafik kazasında hava yastığının açılmasına bağlı ciddi göz yaralanması gelişen bir olgu sunulmuştur. Otuz iki yaşındaki erkek hasta otomobil kazası sonrası kliniğimize başvurdu. İlk muayenesinde sağ gözde travmanın bulgularından total korneal epitel defekti, kornea ödemi, hifema ve iris sfinkter yırtığı saptandı. Sağ göz dibi ortam bulanıklığı nedeniyle seçilemedi, ancak B-mod ultrasonografide retina yatışık izlendi. İlk muayeneden 10 gün sonra kornea ödemi çekildi ve sağ fundus görülür hale geldi. Sağ göz dibinde diffüz makula ödemi ve subretinal kanama mevcuttu. Hastanın görme keskinliği ancak yarım metreden parmak sayma düzeyinde idi. Göz yaralanmalarının büyük bir kısmını motorlu araç kazalarının oluşturduğu bildirilmiştir. Hava yastığı ile ilişkili göz yaralanması insidansı artış göstermektedir. Motorlu araç kazası hikayesi olduğunda, klinisyenler hava yastığı ile ilişkili göz yaralanması bulgularının farkında olmalıdırlar.

Blunt or chemical ocular traumas due to airbag injuries previously reported. In this paper, a severe ocular trauma due to airbag injury during a traffic accident is presented. 32 years old man was admitted to our clinic after a car accident. Initial examination revealed many signs of trauma in the right eye, including total corneal epithelial defect, corneal edema, hyphema, and iris sphincter tears. Right ocular fundus could not be visualized because of the hazy media. Initial B-scan ultrasound revealed an attached right retina. Corneal edema disappeared 10 days after the initial exam and the right fundus visualized. There were diffuse macular edema and subretinal hemorrhage in the right fundus. The patient was only able to count fingers from half a meter. It has been reported that motor vehicle accidents constitute a large portion of the ocular injuries. The incidence of airbag related ocular injuries is known to be increasing. In case of history of a motor vehicle accident, the clinicians should be aware of the findings of the airbag related ocular injuries.
Ocular Injury Due To Airbag Trauma: A Case Report