DENEYSEL OLARAK NONALKOLİK STEATOHEPATİT OLUŞTURULMUŞ RATLARDA GENİSTEİN'İN İNSÜLİN REZİSTANSI VE VİSFATİN DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - METİN, KEREM (Fırat Üniveristesi, 2008)
Nonalkolik steatohepatit, nonalkolik yağlı karaciğer hastalık spektrumunun bir parçası olup; obezite, diyabet ve insülin rezistans sendromunun prevalansında artışa bağlı olarak dünya genelinde sıklığı giderek artan bir durum olarak kabul edilmektedir. Anlamlı alkol kullanım öyküsü olmayan ancak karaciğer biyopsilerinde alkolik hepatitle uyumlu değişimler gösteren hastalar tanımlamak için kullanılmıştır. Bununla beraber, siroz ve fibroza ilerleyişi durdurmada henüz etkin bir tedavi tanımlanmamıştır. Genistein (4', 5, 7-trihydroxyisoflavone); anti-kanser, antioksidan ve antiinflamatuvar özellikler gösteren ve soya fasülyesinde bulunan bir fitoöstrojendir. Bu çalışmanın amacı; yağdan zengin diyet ile NASH'in deneysel bir modelini oluşturarak, genisteinin koruyucu ve tedavi edici özelliklerini araştırmaktır.Çalışmada 200-250 gr ağırlığında erkek Sprague Dawley cinsi ratlar kullanıldı ve ratlar 5 çalışma grubuna ayrıldı. Grup 1 (n=10, kontrol grup; 100 ?/gün day %1.25 subkutan. 6 hafta); Grup 2 (n=10, kontrol grup; 0.2 mg/kg/gün genistein subkutan. 6 hafta), Grup 3 (n=10, Yağdan zengin diyet (YZD)grup; 100 ?/gün %1.25 subkutan 6 hafta); Grup 4 (n=10, YZD + genistein grup; 0.2 mg/kg/gün genistein subkutan 6 hafta); Grup 5 (n=10, NASH + genistein grup; 0.2 mg/kg/gün genistein subkutan 6 hafta). Çalışma tamamlandıktan sonra ratlar dekapite edildi, kan örnekleri alınarak rutin ve spefisik biyokimya parametreleri çalışıldı. Ayrıca histopatolojik inceleme için karaciğer doku örnekleri alındı.Çalışmada serumda spesifik parametreler olarak serum TNF-alfa, IL-6, TGF-beta 1 ve insulinomimetik bir madde olan visfatin düzeyleri ölçüldü ve genisteinin bu parametreler üzerine etkileri incelendi.Çalışmada; genisteinin, karaciğer fonksiyon testlerini düzelttiği insülin rezistansını, serum TNF-alfa ve IL-6 düzeylerini azalttığı, ayrıca yağdan zengin diyet ile oluşturulan karaciğer hasarının histopatolojik olarak gerilediği gözlendi. Sonuç olarak; genistein başta olmak üzere farklı izoflavonları içeren yiyeceklerin tüketilmesi NASH hastalarının tedavisinde önemli ve umut verici bir seçenek gibi görünmektedir.

Nonalcoholic steatohepatitis is part of the spectrum of nonalcoholic fatty liver disease, a condition becoming increasingly recognized worldwide due to its prevalence in obesity, diabetes, and insulin resistance syndrome. The pathological picture bears a striking resemblance to that of alcohol-induced liver injury, but it occurs in individuals who deny a significant history of alcohol ingestion. Nevertheless, there is yet no definitive therapy that prevents it evolving through fibrosis and cirrhosis. Genistein (4?, 5, 7-trihydroxyisoflavone), a phytoestrogen found in soybeans, has a variety of pharmacological features including anticancer, antioxidant and anti-inflammatory actions. The objective of the present study was to investigate the preventive and therapeutic role of genistein in an experimental model of NASH induced by a high fat diet (HFD).A total of male Sprague-Dawley rats weighing 200-250 gr. were used in the study and rats were divided into 5 groups. Group 1 (n=10, control group; 100 ?/day 1.25% subcutan for 6 weeks); Group 2 (n=10, control group; 0.2 mg/kg/day genistein subcutan for 6 weeks); Group 3 (n=10, HFD group; 100 ?/day 1.25% subcutan for 6 weeks); Group 4 (n=10, HFD + genistein group; 0.2 mg/kg/day genistein subcutan for 6 weeks); Group 5 (n=10, NASH + genistein group; 0.2 mg/kg/day genistein subcutan for 6 weeks). After 6 weeks, rats were decapitated; blood samples obtained for biochemical parameters and liver samples for histopatholigical investigation.In this study, spesifical parameters serum TNF-alfa, IL-6, TGF-beta 1 and insulinomimetik agent Visfatin levels were measured and the effects of genistein were evaluated on these parameters.In this study; genistein was found to improve liver function tests, decrease insulin resistance, TNF-alfa, IL-6 levels, and prevent the high fat diet induced induced liver injury. In conclusion; especially genistein and consuming more food products containing isoflovanes appears to be promising in the treatment of NASH patients.
The investigation of effects on the level of visfatin and insulin resistance in experimentally-induced nonalcoholic stetohepatitis
Keywords: Biyokimya