BOLU İLİNDE HALK İNANÇLARI VE İLİN GÜNÜMÜZ İNANÇ COĞRAFYASI - BİLGİN, ÖNDER (Fırat Üniveristesi, 2001)
Yüksek Lisans Tezi BOLU İLİNDE MEVCUT HALK İNANÇLARI VE İLİN GÜNÜMÜZ İNANÇ COĞRAFYASI Önder BİLGİN FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ ANABİLİM DALI 2000, Sayfa: 150 "Bolu İlinde Mevcut Halk İnançları ve İlin Günümüz İnanç Coğrafyası" adı altında yapılan bu çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte ilin coğrafi yapısı, eğitim durumu, isminin menşei ve idari tarihi hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Birinci bölümde doğum,evlenme, ölüm, türbe ve ziyaret yerleri ve hayatın diğer safhalarında uygulanan halk inançları katılımlı gözlem metodu ve yazılı kaynaklar taranarak değerlendirilmiştir. İkinci bölümde dinler hakkında genel bilgiler verilmiş, daha sonra Bolu'da mevcut olan cemaat ve tarikatlar, bunların faaliyetleri ve sayısal değerleri verilmiştir. Yine bu bölümde, salname, seyahatname ve arşiv belgelerinden alınan bilgilerle ilde yaşayan insanların dinlere ve mezheplere göre dağılımı çıkarılmaya çalışılmış, son olarak alan çalışması ile ilin günümüz inanç coğrafyası ortaya konmuştur. Yapılan çalışmanın sonucunda ilde hâlâ millet olarak İslamiyet'ten önceki kültür varlıklarının İslami bir şekle sokarak yaşandığı tespit edilmiştir. Bundan başka ilde çeşitli mezhep mensupları bulunmakla birlikte ilin hemen tamamının Müslüman olduğu sonucuna varılmıştır.

SUMMARY Master Thesis People- Belifes that existed in the Province of Bolu and it's the Geography of Beliefs For Tuday Önder BİLGİN The University Of Fırat Social Sciences Institute Main Science Branch Of Philosophy and Religion Sciences 2000, Page: 150 This paper that have called "People-Belifes that existed in the Province of Bolu and it's the Geography of Beliefs for Today" consists of an introduction and two chapters. In the Introduction of it, it is given briefly information about the Province's geographical structure, educational stuation, the root of it's name and administrative history. At the first chapter, it's evaluated the birth, marriage, death, turbeh and the place of pilgrimage and the people-bliefs that applied to the other stage of life, by the way of direcly observation and inspecting of the writen sources. In the Second Chapter of Paper, it is generally spoken of the religions and then mentioned the tariqats and religious communities existed in the Province and consequently explained their number and activites. At the same chapter too, its tired to determine the distribution the people lived in the Province (Bolu) to the religions and sects, according to the informations being derived from the Yearbooks (Salname), the Travel-books (Seyahatname) and the archive-documents. And finally, by the study of field, it's came out of the geography of the Province for today. As a result, it's determined that they (the people in the Province) yet have lived with our cultural assets before Islam, making it transformed to a Islamic shape. Morower, althought there are the cizitens of different sects, it's thought the all people in the Province almost are Muslim.
People beliefs that axisted in the province of Bolu and its the geography of beliefs for tuday
Keywords: Din; Religion