Nokta Bulutları Üzerinden 3B Zernike Momentlerin Güçlü Bir Şekilde Hesaplanması - Özbay, Erdal; Cınar, Ahmet (My University, 2019)
Bu çalışmada, üç boyutlu (3B) nokta bulutu üzerinden Zernike Moment’lerin (ZM) etkili bir şekildehesaplanması yaklaşımını ele almaktayız. Çevresel modelleme gibi konularda önemli olan bu yaklaşım,bağlamsal bilgileri birleştirmek ve belirli nesne sınıflarının ilişkilerini öğrenmek için kullanılabilmektedir. Bunedenle, 3B ZM, karmaşık bir sahneden güvenilir bir sonuç elde etmek için kullanılmaktadır. Genel olarak,nesneler sahnedeki nokta yoğunluğu değerlerine göre farklı kategorilere ayrılmaktadır; zemin, ağaç, nesnevb. Üç boyutlu ZM algoritmasında, karmaşık bir sahnenin nokta bulutlarının kümelenmesi için hızlı ve düşükkarmaşıklık maliyetiyle hesaplanması önerilmektedir. Üç boyutlu ZM, trinom terimlerinin (x, y, z) sayısalnesne vokselleri üzerindeki matematiksel entegrasyonu ile oluşturulan eksiksiz bir 3B geometrik alan olarakifade edilmektedir. Geliştirilen yöntemin performansı, mevcut Zernike Moment hesaplama yöntemi ilekıyaslandığında, zamansal olarak ortalama %90 civarında bir iyileştirme sağladığı görülmektedir.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği