TIG YÖNTEMİYLE YAPILAN WC İLE YÜZEY SERTLEŞTİRME İŞLEMİNİN ABRASİV AŞINMA PERFORMANSININ İNCELENMESİ - Yıldırım, Mustafa; Buytoz, Soner; Ulutan, Mustafa (Fırat University, 2005)
Bu çalışmada, bir tungsten asal gaz torcu ile AISI 4340 çeliği yüzeyinde tungsten karbür taneleri ergitilmiştir. Çelik yüzeyinde katılaşan tabakanın, üretim parametrelerine bağlı olarak farklı mikroyapılarda katılaştığı tespit edilmiştir. Sertleştirilen katmanların mikroyapı incelemeleri sonucunda, ötektik ve dendritik yapıyla birlikte WC ve W2C bileşik fazları belirlenmiştir. Bununla birlikte, üretilen katmanda sertlik değerleri 950-1200 HV arasında değişmektedir. Minimum kütle kaybı, 1.209 mm/s üretim hızında 0.5 g/s toz yedirme değerinde ve 13.9 kJ/cm enerji girdisi ile üretilen numuneden elde edilmiştir.
Keywords: Engineering; Mühendislik