1955, 1956 VE 1957 NUMARALI TRABZON ŞER'İYYE SİCİLLERİNDEKİ NİKÂH KAYITLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ (H.1236-1246/M.1821-1830) - TOLAN, REMZİYE (Fırat Üniveristesi, 2022)
İnsanlar beslenme, barınma, uyuma ve üreme gibi fizyolojik ihtiyaçlarını gidermek zorundadırlar. İnsanlar, yaşamını devam ettirebilmek için başka insanlara ihtiyaç duyar. Bundan dolayı kendi güvenliğini daha kolay sağlamak ve daha kolay beslenmek için topluluklar halinde yaşamışlardır. Bu topluluklar zamanla devletleri oluşturmuştur. İnsanoğlu neslini devam ettirebilmek için evlilikler yapmıştır. Evlilikler aileyi, aileler toplumu, toplum ise devleti oluşturmuştur. Osmanlı Devleti farklı ırklardan oluşan insanların tek bayrak altında toplandığı bir devlettir. Bu devletin de temelinde aile kavramı vardır. Bu çalışmamızda Türk-İslam kültürünün sentezlenmesiyle oluşan aile oluşumunun temel unsurlarından olan; nişan, evlilik, nikâh akdi, mehir, evlilik süreci içerisinde kadına tanınan haklar, boşanma gibi kavramları ele alacağız. "Aile toplumu, toplum devleti oluşturur. "düşüncesinin ışığında 1955, 1956 ve 1957 numaralı Trabzon Şer'iyye Sicillerindeki nikâh akitlerini inceleyip elde ettiğimiz verilerle Osmanlı Aile Hukuku ve Sosyal Tarihi araştırmalarına katkı sağlamayı amaçlamaktayız. Anahtar Kelimeler: Kadın, Evlilik, Nikâh, Boşanma, Trabzon, Osmanlı Devleti.

People have to meet their physiological needs such as nutrition, shelter, sleep and reproduction. Humans need other people to survive. Therefore, they lived in communities to ensure their own safety and to feed more easily. These communities formed states over time. Human beings have made marriages to continue their generation. Marriages form the family, families form the society, and society form the state. The Ottoman State is a state where people of different races gathered under a flag. The basis of this state is the concept of family. We will discuss concepts such as engagement, marriage, marriage contract, mahr, rights granted to women in the marriage process, divorce, which are the basic elements of family formation formed by the synthesis of Turkish-Islamic culture. "The family society creates the community state. " in the light of thought we aim to contribute to Ottoman Family Law and Social History researches with the data we obtained by examining the marriage contracts in the Trabzon Şeriyye Registiries numbered 1955-1957. Keywords: Women, Marriage, Wedding, Divorce, Trabzon, OttomanEmpire,
Evaluation of marriage contracts in Trabzon Court Records no. 1955, 1956 and 1957 (h.1236-1246/m.1821-1830)
Keywords: Tarih