ERİŞKİN İNTERTROKANTERİK FEMUR KIRIKLARINDA RİCHARDS KOMPRESYON ÇİVİSİ İLE AO ANGÜLER PLAĞININ KARŞILAŞTIRILMASI - AKINCI, ORHAN (Fırat Üniveristesi, 1994)
Fırat Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travma toloji Kliniğinde Eylül 1988-Mayıs 1994 döneminde intertrokanterik femur kırığı nedeniyle cerrahi tedavi gören ve 135° Richards kayıcı ve kompresyon yapıcı çivisiyle 130° monoblok AO Angüler plağı uygulanan 45 olgunun tedavileri ve sonuçları literatür ışığında tartışılmıştır. 45 olgunun 17si (% 37.8) kadın. 28'i (% 62.2) erkektir. Richards çivisi uygulanan grupta 9'u (% 36) kadın, 16'sı (% 60) erkektir. Genel olarak olguları mızın en genci 17, en yaşlısı 93, ortalama 61.9 yaşındadır. En kısa takip her iki grupta 6'şar ay, en uzun takip Richards çivisinde 43 ay, AO Angüler plağında 52 ay olmuştur. Olgularımız Boyd ve Griffin sınıflamasına göre sınıflandırılmış olup buna göre 21'i (% 46.6) stabil, 24'ü (% 53.4) anstabil olarak değerlendirilmiştir. Singh osteoporoz indeksine göre kemik kalitesi tayin edilebilen 31 hastanın 19'unun (% 61.3) kesin osteoporozlu olduğu ve bunlarında l Tinin (% 57.9) anstabil kırık olduğu anlaşılmıştır. Kırık etyolojik nedenleri arasında karşımıza en sık olarak basit düşme çıkmıştır. Bu da osteoporozlu hastalarda belirgin olarak yüksek bir neden olarak bulunmuştur. AO Angüler plağı kullandığımız olgularda postoperatif geç dönemde 9'unda (% 45) komplikasyon gelişmiş olup, bunlardan 5'i (% 25) klinik olarak anlamlı bulunmuştur. Richards çivisi uygulanan grupta ise 6 (% 24) olguda komplikasyon geliş miş olup, bunlardan 3'ü (% 12) klinik öneme sahip olarak değerlendirilmiştir. Olgularımız Clawson'un fonksiyonel sınıflaması ve Foster'in anatomik sınıflamasına göre değerlendirilmişlerdir. Clawson sınıflamasına göre Richards çivisi uygulanan grupta % 80 iyi ve çok iyi, AO Angüler plakta ise % 65 oranında iyi ve çok iyi sonuç alınmıştır. Foster sınıflamasına göre ise Richards çivisi uygulanan grupta % 88 iyi ve çok iyi sonuç, AO Angüler plağı uygulanan grupta ise yine % 65 oranında iyi ve çok iyi sonuç alınmıştır. İstatistiksel olarak her iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamasına karşın, klinik, radyolojik ve fonksiyonel değerlendirme sonunda Richards çivi sinin, AO Angüler plaktan daha iyi sonuçlar verdiği kansına varılmıştır. 68
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji; Orthopedics and Traumatology