Kuruluş, Gelişme ve Şehirsel Fonksiyonlar Açısından Gürün Şehri - Boyraz, Zeki; Çitçi, M. Dursun (My University, 2005)
Gürün şehri Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Fırat Bölümünde, Sivas Yönetim alanının güneyinde yer almaktadır. Tohma Çayı vadisinde yer alan yerleşme 1350 metrelik bir yükseltiye sahiptir. Yıllık ortalama sıcaklık 9.3°C dir.Yıllık yağış miktarı 320 mm yi bulurken, Gürün de karasal iklimi özellikleri egemendir. Bitki örtüsü bakımından doğal step görünümündeki alanın büyük bir bölümü anropojen step alanına karşılık gelmektedir. İlçenin başlıca akarsuyu ilçe merkezini baştan başa kat eden Tohma Çayıdır. Gürün şehir merkezi 2000 yılı sayımlarına göre 11294 kişilik bir nüfusa sahiptir, erkek nüfus (%50.2) kadın (%49.8) nüfusundan fazladır. Gürün de Ekonomik faaliyet kolları içerisinde hizmet, ticaret ve küçük sanayi kollarında istihdamın oranı %92 iken, tarım sektöründe çalışanların oranı sadece %8 dir. Gürün başta hizmet, ticaret ve atölye tipi küçük sanayi sektörlerinin geliştiği bir şehir özelliği göstermektedir.
Keywords: Şehir; nüfus; ekonomik faaliyetler; doğu anadolu bölgesi; gürün; kent planlama; kentsel yönetim; kentsel fonksiyonlar; ulaşım hizmetleri; kentsel tarih