Türkiye’nin Güneydoğusunda Tarihi Bölgeleri Geliştirmede Termal Otel Müşterilerinin Algıları ve Web Sitelerinin Değerlendirmesi - Toprak, Lokman; Mahmood, Samah A.; Elsayed, Hala H. (Fırat University, 2014)
Sağlık artık sadece hasta olmama hali değil bir yaşam felsefesi ve gündelik bir hedef olarak datanımlanır. Sağlıklı bir hayat sürmek için son zamanlarda birçok insan kaplıcaları ziyaret etmeye başlamıştır.Stresi azaltmak, sağlıklı yemek, kilo vermek, fitnes yapmak, terapötik beslenme ve diğer termal suaktiviteleri en yaygın olan sebepler arasındadır. Türkiye’de birçok sıcak kaynak suyu ve termal turizmpotansiyeli olmasına rağmen Güneydoğu’daki az gelişmiş kaplıcalar çok da iyi çalıştırılmamaktadırlar. Sözkonusu bölgenin yakından incelenmesinden sonra sadece bir kaç kaplıcanın Kültür ve Turizm Bakanlığıonaylı olduğu ortaya çıkmıştır. Bunlardan da çok azı yüksek kalitede hizmet vermektedir. Davranış, hijyenikdurum ve ağırlama açısından bu işletmeler hala Avrupa standartlarında değildir. Bu çalışma Çermik, Urfa,Batman ve Siirt’teki kaplıcaların Kaplıca web sitelerini değerlendirip bu işletmelerin bulundukları tarihibölgeyi geliştirmedeki etkilerini güçlü ve zayıf yanlarıyla incelemekte ve markalaşma, hedef belirlemekonusunda spalarla rekabet açısından önerilerde bulunmaktadır. Güneydoğu Anadolu’daki kaplıcaların resmiya da resmi olmayan siteleri içerik açısından tanıtıma dair daha iyi bir fikir vermesi için incelenmiştir. Ayrıcaçalışma sahasında kaplıcada kalanlarla da konukların algısını anlamak için anketler yapılmıştır. Sonuçtaolarak; dikkatlice hazırlanmış, müşterilerine belli bir misafirperverlik gösteren, belli bir kaplıca servisi vesabit fiyatlar sunan profesyonel bir kaplıca yeni yerlerin de tanıtımının yapılmasıyla çalışılan sahadakikaplıca turizmini arttırmada bir avantaj olabilecektir. Ayrıca araştırma; modern sağlık hizmetleri vegeleneksel hizmetler arasında daha çok işbirliğini desteklemenin Türkiye’deki kaplıca bölgelerini ekonomikolarak kalkındıracağını göstermektedir.

Sağlık artık sadece hasta olmama hali değil bir yaşam felsefesi ve gündelik bir hedef olarak datanımlanır. Sağlıklı bir hayat sürmek için son zamanlarda birçok insan kaplıcaları ziyaret etmeye başlamıştır.Stresi azaltmak, sağlıklı yemek, kilo vermek, fitnes yapmak, terapötik beslenme ve diğer termal suaktiviteleri en yaygın olan sebepler arasındadır. Türkiye’de birçok sıcak kaynak suyu ve termal turizmpotansiyeli olmasına rağmen Güneydoğu’daki az gelişmiş kaplıcalar çok da iyi çalıştırılmamaktadırlar. Sözkonusu bölgenin yakından incelenmesinden sonra sadece bir kaç kaplıcanın Kültür ve Turizm Bakanlığıonaylı olduğu ortaya çıkmıştır. Bunlardan da çok azı yüksek kalitede hizmet vermektedir. Davranış, hijyenikdurum ve ağırlama açısından bu işletmeler hala Avrupa standartlarında değildir. Bu çalışma Çermik, Urfa,Batman ve Siirt’teki kaplıcaların Kaplıca web sitelerini değerlendirip bu işletmelerin bulundukları tarihibölgeyi geliştirmedeki etkilerini güçlü ve zayıf yanlarıyla incelemekte ve markalaşma, hedef belirlemekonusunda spalarla rekabet açısından önerilerde bulunmaktadır. Güneydoğu Anadolu’daki kaplıcaların resmiya da resmi olmayan siteleri içerik açısından tanıtıma dair daha iyi bir fikir vermesi için incelenmiştir. Ayrıcaçalışma sahasında kaplıcada kalanlarla da konukların algısını anlamak için anketler yapılmıştır. Sonuçtaolarak; dikkatlice hazırlanmış, müşterilerine belli bir misafirperverlik gösteren, belli bir kaplıca servisi vesabit fiyatlar sunan profesyonel bir kaplıca yeni yerlerin de tanıtımının yapılmasıyla çalışılan sahadakikaplıca turizmini arttırmada bir avantaj olabilecektir. Ayrıca araştırma; modern sağlık hizmetleri vegeleneksel hizmetler arasında daha çok işbirliğini desteklemenin Türkiye’deki kaplıca bölgelerini ekonomikolarak kalkındıracağını göstermektedir.
Türkiye’nin Güneydoğusunda Tarihi Bölgeleri Geliştirmede Termal Otel Müşterilerinin Algıları ve Web Sitelerinin Değerlendirmesi