DENEYSEL METABOLİK SENDROM OLUŞTURULAN RATLARDA ALFA LİPOİK ASİT KULLANIMININ MESANE KONTRAKTİLİTESİ, HİSTOPATOLOJİK DEĞİŞİMLER VE OKSİDAN/ANTİOKSİDAN SİSTEM ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ - SULHAN, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Aşırı aktif mesane (AAM), toplumda oldukça sık görülen ve hayat kalitesini önemli oranda etkileyen bir patolojidir. Son yıllarda beslenme tarzındaki değişiklikler metabolik sendrom (MetS) gibi bazı hastalıkların da mesane disfonksiyonu ve AAM'ye yol açtığını göstermiştir. Bu çalışmada, deneysel olarak oluşturulan MetS modelinde mesane fonksiyonlarındaki değişimler ve bir antioksidan olan alfa lipoik asit (LA) kullanımının mesane disfonksiyonlarını önlemede ya da azaltmadaki rolü incelendi.Bu çalışmada 180- 200 gram ağırlığında toplam 40 adet Wistar Albino cinsi rat kullanıldı. Ratlar dört eşit gruba ayrıldı (n=10). Grup I kontrol grubu olarak değerlendirilip diğer üç gruba toplam 6 hafta boyunca %60'lık fruktozla zenginleştirilmiş diyet verilerek MetS oluşturuldu. MetS oluşturulduktan sonra grup II'ye 6 hafta süreyle intraperitoneal (i.p) serum fizyolojik (SF), grup III'e yine 6 hafta süre ile i.p -LA verildi. Grup IV'e ise toplam 12 haftalık çalışma süresince i.p -LA verildi. Çalışmanın sonunda tüm ratlar dekapite edilip serum ve doku örnekleri alındı. Alınan serum örneklerinde; trigliserit (TG), LDL, HDL, total kolesterol, glukoz ve insülin düzeyleri çalışıldı. İnsülin rezistansının tespiti için HOMA-IR, oksidatif stres indeksi için serum Total Oksidan Seviye/Total Antioksidan Seviye (TOS/TAS) değerlerine bakıldı. Alınan doku örneklerinden ise in-vitro izole organ banyosunda kontraksiyon yüzdeleri hesaplandı ve histopatalojik olarak ortalama damar sayısı ile enflamasyon oranları belirlendi.Kontrol grubuna göre, grup II'de serum glukoz (165,62±23,63), TG (153,12±49,49), LDL (39,75±5,42) ve HOMA-IR (11,18±3,28) değerlerinin arttığı, HDL (29,60±6,63) düzeyinin ise azaldığı tespit edildi. Grup II'nin serum TAS (0,23±0.09) değerinde anlamlı artış olmazken TOS (30,06±9,68) ve OSI (15,86±9,26) değerlerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı oranda arttığı görüldü (p<0.05). Ayrıca histopatolojik değerlendirmede grup II'nin ortalama damar sayısının kontrol grubuna göre anlamlı olarak arttığı görüldü (p<0.05). Grup II'nin Ach ve KCl indüksiyonuna verdiği kontraksiyon ve amplitüd yanıtının maksimum yüzdesinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı oranda azaldığı, frekansının ise istatistiksel olarak anlamlı oranda arttığı saptandı (p<0.05). Grup II ile kıyaslandığında -LA uygulanan gruplardaki (grup III ve IV) serum gkukoz, TG, LDL ve HOMA-IR değerlerinin azaldığı, HDL değerlerinin ise arttığı istatistiksel olarak belirlendi (sırayla, p<0.05, p<0.01). Grup II'ye göre grup IV'ün serum TOS (25,25±3,67) ve OSI (9,87±5,76) değerlerindeki azalmanın istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p<0.05), TAS (0,31±0,13) değerindeki artışın ise anlamlı olmadığı tespit edildi (p<0.06). Grup IV'ün kontraksiyon ve amplitüd yanıtının maksimum yüzdesinin grup II'ye göre istatististiksel olarak anlamlı oranda arttığı, frekansının ise anlamlı oranda azaldığı tespit edildi (p<0.05).Metabolik sendromun neden olduğu mesane disfonksiyonu ve tedavileri günümüzde güncel araştırma konularıdır. Çalışmamızda, deneysel olarak oluşturulan MetS modelinde ekzojen -LA kullanımının, mesane disfonksiyonunu azalttığı ve kontraksiyon, frekans ve oksidan antioksidan sistem üzerinde anlamlı iyileşmeye yol açtığı gözlendi.Anahtar Kelimeler: Metabolik Sendrom, Mesane, Alfa Lipoik Asit, Kontraktilite

Overactive bladder is a very common pathology in the society which has an important effect on quality of life. In the recent years it is shown that changes in the nutritional habits, metabolic syndrome and some other diseases could be the cause for bladder dysfunction and overactive bladder. In this study changes in the bladder functions and the preventive or decreasing effect of the antioxidant alpha lipoic acid (-LA) on bladder dysfunction is evaluated in an experimental MetS model.In this study 40 Wistar Albino type rats of 180- 200 gr. weight are used. They are divided into four equal groups (n=10). Group I is considered as the control and the other 3 groups were feeded with 60% fructose enriched diet for 6 weeks to achieve MetS. After achieving MetS saline (SF) and -LA was injected intraperitonealy for 6 weeks to the rats in the group II and III respectively. Group IV received -LA i.p for a duration of 12 weeks. At the end of the study all the rats were decapitated and their blood and tissue samples were collected. Their plasma triglyceride (TG), LDL, HDL, total cholesterol, glucose and insülin levels were measured. HOMA-IR and the ratio of total oxidant to total antioxidant level (TOS/TAS) were measured in order to detect insulin resistance and oxidative stress index respectively. Contraction percentages of the tissue samples were measured in the isolated in-vitro organ bath and the inflamation rate was detected with the mean number of the vessels histopathologically.It was detected that compared to the control, plasma glucose (165,62±23,63), TG (153,12±49,49), LDL (39,75±5,42) and HOMA-IR (11,18±3,28) levels were increased and HDL (29,60±6,63) level was decreased in the group II. There was no significant increase in TAS (0,23±0.09) level but TOS (30,06±9,68) and OSI (15,86±9,26) levels revealed a statistically significant increase compared to the control in the group II (p<0.05). According to histopathological evaluation the mean number of the vessels in Group II was significantly higher than in the control (p<0.05). The maximum percentage of the contractional and amplitudal response to Ach and KCL induction was decreased and the frequency was increased statistically significantly in Group II compared to control (p<0.05). Plasma glucose, TG, LDL and HOMA-IR levels were decreased and HDL level was increased in the groups with -LA admission (group III and IV) compared to Group II statistically significantly (respectively, p<0.05, p<0.01). By comparing group IV with group II it was detected that the decrease in plasma TOS (25,25±3,67) and OSI (9,87±5,76) levels revealed as statistically significant (p<0.05) but the increase in TAS (0,31±0,13) level was not of statistical significance (p<0.06). It was also detected that the maximum percentage of contractional and amplitudal response of Group IV has increased and the frequency has decreased statistically significantly compared with Group II (p<0.05).Bladder dysfunction due to metabolic syndrome and its therapy are recent study topics. In our study we have shown that exogenous -LA therapy decreases the bladder dysfunction due to metabolic syndrome and results in improvement of the contractions, frequency and oxidant antioxidant system in the experimental MetS model.Key Words: Metabolic Syndrome, Bladder, Alpha Lipoic Acid, Contractility
The effects of alpha-lipoic acid on bladder contractility, histopathological changes and oxidant / antioxidant system in rats with experimentally induced metabolic syndrome
Keywords: Üroloji