19.YY'DA RUSYA'NIN ORTADOĞU'DA UYGULADIĞI DİNİ POLİTİKALAR - AYTEKİN, ARZU (Fırat Üniveristesi, 2010)
Hazırlamış olduğumuz 19.yy'da Rusya'nın Ortadoğu'ya Yönelik Dini Politikaları adlı çalışmamızda, sözü edilen dönemde Rusya'nın Ortadoğu'da uyguladığı dini politikaları, bu politikaların içerdiği siyasal, sosyal, iktisadi faaliyetler ve yine aynı çerçeve içerisinde Osmanlı Devleti ile olan ilişkileri incelenmiştir.Bu çalışmamızda Rusya'nın Bizans İmparatorluğu vasıtası ile Hıristiyanlığı kabulü ve bu dinin Rus Devlet İdaresinde gelişimi hakkında bilgi verildikten sonra, genel olarak Osmanlı-Rus ilişkilerine ve Rusya'nın Osmanlı topraklarına yönelik tarihi emellerine değinilmiştir.Çalışmanın ilerleyen kısımlarında ise 19.yy başlarından yakın tarihe kadar olan dönemde Rusya'nın emellerine ulaşmak için dinsel araçları Osmanlı İmparatorluğu içerisindeki Rum, Ermeni, Arap ve Süryani unsurlar üzerinde nasıl kullandığı, bunun sonuçları ve bu unsurlar üzerinde batılı diğer devletlerle girmiş olduğu güç mücadeleleri incelenerek değerlendirilmiştir.Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Rusya, Ortadoğu, Ortodoksluk,19.yüzyıl

We have prepared in this work named Russia?s Religious Policy towards the Middle East in 19.th centruy, in the aforesaid period are examined the religious politics whic she applied , whic that politics covered politics, social, economic activities and the relations being with Ottoman Empire.After knowledged about Russia?s accepted Christianty by means of Byzantium Empire and that Chiristianity?s development in Russian State, generally it is talked about Russia - Ottoman relations and her historical ambitions towards the Ottoman lands.In tha following chapters,in the preiod as to close date from 19.th centruy how she used religious methods to achive her historical targets on Greeks, Armenians, Arab and Syriacs minorities in Ottoman Empire, that poltic?s results and her struggles with the other powers.Key Words: Ottoman, Russia, Midle East, Orthodoxy,19.th centruy
Russia?s religious policies applied in the Midle East in 19th centruy
Keywords: Tarih; Uluslararası İlişkiler