Veri Madenciliği ve Spor Alanındaki Uygulamaları - Murathan, Talha; Devecioglu, Sebahattin (My University, 2018)
Hızla gelişen teknolojiyle birlikte depolanan verilerde de çok fazla artış olmuştur. Bu kadar çokveri arasından önemli ve istenilen verilerin ayırt edilebilmesi çok önemlidir. Bunun için en etkin kullanılanyöntem veri madenciliği yöntemidir. Veri madenciliğien kısa tanımıyla depolama ortamına kaydedilmiş çokfazla veri arasından istenilen, önemli ve değerli bilgilerin ortaya çıkarılmasıdır. Yeni bir konu olmakla birlikte çok fazla uygulama alanı bulunmaktadır. En fazlauygulama yapılan alanlar tıp, biyoloji ve genetiktir. Buçalışmanın amacı veri madenciliğinin spor alanındakullanımının incelenmesidir. Ülkemizde sporda verimadenciliğiyle ilgili çok fazla bilimsel çalışma bulunmazken, yurtdışında bu alan oldukça gelişmiştir. Sporveri madenciliği teknikleri için oldukça uygun bir alandır. Sporcular, takımlar, müsabakalar ve sezonlarla ilgili çok fazla veri bulunmaktadır. Bu verilerin analizedilmesiyle gelecekteki müsabakaların skorları tahmin edilebilmekte, oyunda yeni stratejiler belirlenebilmekte, sporcu, antrenör, tesis, sporcu araç gereçleri seçimlerinde bu verilerden yararlanılabilmekte,başarım değerlendirmesi, sporcu sakatlanma riskleri,bilet satış tahminleri ve analizleri yapılabilmektedir.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Spor Bilimleri; İstatistik ve Olasılık