SEZAİ KARAKOÇ VE NURULLAH GENÇ'İN ŞİİRLERİNDEKİ ORTAK TEMALAR - SÜNEN, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Geleceği inşa ve imar edebilmek için geçmişi iyi bilmek, sağlam temeller ve kökler üzerine gelecek binasını oturtmak gerektiği herkesçe bilinen bir husustur. Buna göre kökleri geçmişe bağlı dalları atiye uzanan bir ağacın şimdi ve gelecek için güzel meyveler vereceği muhakkaktır. Bunun farkında olan sanatçıların, bilhassa şairlerin eskimez yeni olarak kalabilmeyi başardıkları görülmüştür. Bu bakımdan gelenekten beslenen şairlerin gelecek inşasında daha ziyade söz sahibi oldukları tecrübe edilmiştir. Nitekim bu çalışmada geleneğe bağlı kalan günümüz şairlerinden Sezai Karakoç ve Nurullah Genç'in bu yönleri göz önünde bulundurularak şiirlerinde geçen ortak temalar üzerinde durulmuştur. Böylece her iki şairin şiirlerinde yer alan dinî, tasavvufî, insan ve âleme dair temalar karşılıklı olarak incelenmiştir. Modern çağda bireyin manevi arayışına önemli katkılar sunan bu iki şair eserlerinde, bireysel ve toplumsal sorunları, hadiseleri sorgulayıcı ve eleştirel bir üslupla derinlemesine ele almaktadır. Çalışma kapsamında, Sezai Karakoç'un "Gün Doğmadan" adlı şiir kitabı ile Nurullah Genç'in "Mahrem ve Münzevi" adlı şiir kitabı incelenmiş; bu eserlerdeki dinî ve tasavvufî unsurların yansımaları detaylı bir biçimde ortaya konulmuştur. Çalışmada, şairlerin şiirlerindeki manevi derinliğin modern dünyanın varoluşçu sorunlarına çözüm arayan bireyler için nasıl bir rehberlik sunduğuna odaklanılmıştır. Tez iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Sezai Karakoç ve Nurullah Genç'in şiirlerinde dini ve tasavvufi temalar incelenmiş; "Allah Teâlâ", "Peygamber" ve "Ahiret" gibi dini kavramların yansıma biçimleri analiz edilerek tasavvufi kavramlar ve şahsiyetlerin etkisi tartışılmıştır. İkinci bölümde ise, şairlerin şiirlerinde insan ve âleme ilişkin temalar ele alınmıştır. İnsanın bireysel ve toplumsal hallerine vurgu yapılarak "benlik", "aşk", "ölüm" ve "anne" gibi kavramlar detaylı bir şekilde incelenmiş; âlem temaları çerçevesinde "zaman", "tabiat" ve "kozmik unsurlar" gibi konulara yer verilmiştir. Bu incelemeler, şiirlerdeki varoluş felsefesinin anlaşılmasına yönelik derinlemesine bir analiz sunmaktadır. Çalışmada içerik analizi, mukayese ve anlama dayalı şerh yöntemleri kullanılmış, dini-tasavvufi temalar, şairlerin yaşamı ve dönemleriyle ilişkili bir biçimde ele alınmıştır. Sonuç olarak, Sezai Karakoç ve Nurullah Genç'in edebî ve manevî mirasını anlamak ve aktarmak amacıyla böyle bir çalışma yapılmıştır. Her iki şairin şiirlerindeki din, insan ve alem algısı aracılığıyla modern bireye yeni bir bakış açısı sundukları tespit edilmiştir. Elde edilen bulguların, edebiyat ve tasavvuf çalışmalarına katkı sağlayacağı ve şairlerin eserlerindeki derin manaların daha geniş bir okuyucu kitlesi tarafından anlaşılacağı yönünde bir kanaat oluşmuştur.

This study aims to examine the themes related to religion, sufism and humanity contained in the poems of Sezai Karakoc and Nurullah Genç, who are important poets of Turkish literature. The works of these two poets, who have made important contributions to the spiritual quest of the individual in the modern era, deal with individual and social inquiries in depth. Within the scope of the study, Sezai Karakoc's poetry book "Before Sunrise" and Nurullah Genç's poetry book "Private and Reclusive" were examined; the reflections of religious and sufi elements in these works were revealed in detail. The study focuses on how the spiritual depth in the poems of poets offers guidance for individuals seeking solutions to the existential problems of the modern world. The thesis consists of two main parts. In the first part, the religious and sufi themes in the poems of Sezai Karakoc and Nurullah Genç were examined; the reflection forms of religious concepts such as "Allah Almighty", "The Prophet" and "The Hereafter" were analyzed and the influence of sufi concepts and personalities were discussed. In the second part, the themes related to man and the world are discussed in the poems of the poets. Concepts such as "self", "love", "death" and "mother" have been examined in detail, with emphasis on the individual and social states of man; topics such as "time", "nature" and "cosmic elements" have been included within the framework of the themes of the realm. These reviews offer an in-depth analysis of the understanding of the philosophy of existence in poetry.
Examination of the common themes in the poems of Sezai Karakoç and Nurullah Genç
Keywords: Tarih