Güç Doğum Yapan İneklerde Doğum Öncesi ve Sonrası Hematolojik Değerler - Yüksel, Murat; Yıldız, Hamit; Saat, Nevzat; Simsek, Halil (My University, 2011)
Bu çalışmada, güç doğum yapan ineklerde, güç doğuma müdahale öncesi ve bir hafta sonrasında alınan kan örneklerinden elde edilen hematolojik değerlerlerdeki değişikliklerin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın materyalini, yaşları 3-8 arasında değişen, 27 adet EsmerxSimental melezi hayvan oluşturdu. Alınan kanlardan alyuvar, akyuvar, hemoglobin, hematokrit, ortalama alyuvar hacmi, ortalama alyuvar hemoglobin, ortalama alyuvar hemoglobin derişim değerleri, nötrofil, eozinofil, bazofil, lenfosit ve monosit değerleri belirlendi. Bu değerler istatistiksel yöntemle değerlendirildi ve güç doğum öncesi ve sonrası değerler arasındaki farklılıklar belirlendi. Alyuvar, ortalama alyuvar hemoglobin ve lenfosit değerlerinde güç doğum sonrası artışlar gözlenirken; akyuvar, hemoglobin, hematokrit, ortalama alyuvar hacmi ve monosit değerlerinin güç doğum sonrası düştüğü görülmüştür. Sonuç olarak, ineklerde güç doğuma bağlı olarak kan tablosunda bazı değişikliklerin olabileceği kanısına varıldı.
Keywords: Doğum; hematoloji; inek; doğum sonrası dönem; doğum komplikasyonları; kan parametreleri; kan tablosu; doğum öncesi dönem; zor doğum