Lenfosit Alt Grupları ile Bağırsak Parazitleri Arasındaki İlişkinin Araştırılması - Kaplan, Mustafa; Akbulut, Hatice Handan; Aksoy, Asude (My University, 2019)
Bağırsak parazit enfeksiyonları, ülkemizin de içinde olduğu gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere tüm dünyada ciddi bir sağlık problemi olarak düşünülmektedir. Parazit enfeksiyonları genellikle asemptomatik seyirlidir. Paraziter enfeksiyonun kendisi genellikle ölümcül olmamakla birlikte, bağışıklık sisteminin baskılanması durumunda morbidite ve mortaliteye neden olabilir. Kanser özellikle hücresel immünite olmak üzere tüm bağışıklık sistemini zaafa uğratabilir. Her ne kadar ülkemizde ve dünyada immün düşkün bireylerde bağırsak parazitlerinin prevelansı gösterilmişse de, bunun altında yatan faktörler belirsizdir. Kanser ve/veya kemoterapi nedeniyle immünitesi baskılanan hastalarda bağırsak parazitozlarının görülme sıklığı ile bu enfeksiyonların CD4+ yardımcı (Th) ve CD8+ sitotoksik (Tc) lenfosit, B lenfosit ve doğal öldürücü (NK) hücre düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. 18 ve üzeri yaştaki 201 kanser hastası alındı. Hastaların dışkı örnekleri nativ-lugol, Giemsa, modifiye trikrom, asit fast trikrom ve Calcofluor white boyama yöntemleri ile incelendi. Ayrıca dışkı örneklerinde PCR yöntemi ile genus ve tür düzeyinde Microsporidium spp. ve Cryptosporidium parvum araştırıldı. Kan örneklerinde akım sitometri ile lenfosit alt grupları belirlendi. Hastaların 115?inde (%56,7) bir veya birden fazla parazit türü saptandı. En sık görülen parazit türleri Microsporidium Spp. % 25.37, Blastocystis hominis %23.38 ve Entamoeba coli %13.93 idi. akım sitometri yöntemi ile çalışılan kan örneklerinde, lenfosit yüzdesi, T lenfosit ve Th lenfosit düzeyi düşük olan hastalarda parazit görülme sıklığı yüksekti. Microsporidium Spp. enfeksiyonu lenfosit ve Th hücre düzeyi düşük hastalarda sık görülürken, B. hominis enfeksiyonu lenfosit yüzdesi düşük ve CD4/CD8 oranı 1?den küçük olan hastalarda ve C. parvum enfeksiyonu T lenfosit yüzdesi ve Th hücre düzeyi düşük olan hastalarda daha sıktı. Kanser hastalarında lenfosit yüzdesi, T lenfosit ve Th hücre hücre sayısında azalma ve CD4/CD8 oranının düşük olması, bağırsak parazit enfeksiyonlarının sıklığını artırmaktadır. Hastaların takip ve tedavi sürecinde, hastalığın klinik seyrini etkileyen fırsatçı paraziter enfeksiyonların klinisyenler tarafından dikkate alınmalarını önermekteyiz.
15.06.2019
Keywords: Bağırsak parazitleri; kanser hastaları; lenfosit alt grupları