GÜNEŞ,HAVA VE TOPRAK ENERJİSİ KAYNAKLI ISI POMPASININ ELAZIĞ ŞARTLARINDA KONUT ISITMA İÇİN KULLANIMININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI - DİKİCİ, AYDIN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Doktora Tezi GÜNEŞ, HAVA VE TOPRAK ENERJİSİ KAYNAKLI ISI POMPASININ ELAZIĞ ŞARTLARINDA KONUT ISITMASI İÇİN KULLANIMININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 200 Elazığ İli'nde, konutların ısıtılması amacıyla güneş, hava ve toprak kaynaklı bir ısı pompası deney seti kurulmuştur. Bu deney düzeneğinde; altı adet düzlemsel güneş kolektörü, bir adet sıcak su deposu, iki adet plaka tipi sulu ısı değiştirgeci, iki adet sirkülasyon pompası, hava kaynaklı buharlaştrncı ve deneyler esnasında ölçüm değerlerinin alınmasında kullanılan yardımcı elemanlar bulunmaktadır. Bu çalışmada; güneş enerjisi kaynaklı, hava kaynaklı ve toprak kaynaklı ısı pompalan araştırılmıştır. Deneylere ilave olarak, güneş kaynaklı, hava kaynaklı ve toprak kaynaklı ısı pompalarının ikili gruplar halinde deneyleri de yapılmıştır. Deneyler, 2002 ve 2003 yıllan arasındaki Aralık'tan Mart ayma kadar olan ısıtma sezonunda yapılmıştır. Bu deneysel çalışmanın birinci bölümünde konuya giriş yapılarak konunun önemi vurgulanmıştır. İkinci bölümde konunun güncel literatürdeki yerinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde, Camot ısı pompası çevrimi açıklanmıştır. Dördüncü bölümde deney düzeneği tamtılmıştır. Beşinci bölümde, deneysel ölçüm yöntemleri belirtilmiştir. Altıncı bölümde, incelenen sistemler tanıtılmıştır. Yedinci bölümde elde edilen deneysel sonuçlar verilmiştir. Sekizinci bölümde ekonomi analizi yapılmış, dokuzuncu ve son bölümde deney sonuçlan tartışılarak yorumlanmış ve öneriler belirtilmiştir. Son olarak, sistemin performans katsayısı, güneş kolektörlerinin anlık verimi, sistemin Ekserji kaybı ve ekonomi analizleri yapılmıştır. Yapılan ekonomi analizi sonuçlanna göre Elazığ'da, ısı pompası sistemleri içinde en karlı yatınmın toprak kaynaklı ısı pompası sistemleri olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Isı pompası, Güneş kollektörü, Güneş kaynaklı ısı pompası, Toprak kaynaklı ısı pompası, Hava kaynaklı ısı pompası. X
Experimental investigation of ground source, solar source and air source heat pump for domestic heating in Elazığ
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering