Akciğer Kitleleri ve Plevral Malignitelerde PET- BT’nin Mediyastinoskopi veya Torakotomi ile Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi - Kılıç, Murat; Balcı, Akın Eraslan; Balci, Tansel Ansal (My University, 2023)
Amaç: Akciğerde kitle veya plevral kalınlaşma tespit edilen hastaların pozitron emisyon tomografi (PET-BT) sonuçları ile mediyastinoskopi veya torakotomi yoluyla elde edilen doku örneklerinin patoloji sonuçlarıyla karşılaştırılması ve literatür eşliğinde değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya mediyastende kitle, akciğerde kitle, pulmoner nodül veya plevral kalınlaşma nedeniyle ameliyat edilen 49 hasta dahil edildi. Hastaların cerrahi öncesi PET-BT sonuçları, patoloji sonuçlarıyla karşılaştırıldı. PET-BT SUV-max cut-off değeri 2.5 ve 4.8 referans alınarak, PET-BT’nin akciğer, mediyasten ve plevra malignitelerini saptamadaki duyarlılığı, özgüllüğü, pozitif öngörü değeri (PÖD) ve negatif öngörü değeri (NÖD) karşılaştırıldı. PET-BT’nin benign-malign patolojileri ayırmadaki başarısı ve SUV- max cut-off değerleri ile patoloji sonuçları arasındaki korelasyonun istatiksel anlamlılığı değerlendirildi. Bulgular: Opere edilen hastaların 33’ünün patoloji sonucu malign, 16’sının benigndi. Lezyonların %49’u sağ hemitoraks, %35’i sol hemitoraks ve %6’sı mediyasten yerleşimliydi. SUV-max cut-off değeri 2.5 kabul edildiğinde 45 hastada SUV-max değerinin 2.5’in üzerinde olduğu görüldü. Bu hastaların patoloji sonuçları 31’inde malign, 14’ünde benign geldi. SUV-max cut-off değeri 4.8 kabul edildiğinde ise 35 hastada SUV-max değerinin 4.8’in üzerinde olduğu ve bu hastaların 29’unda patoloji sonucu malign gelirken, 6’sında malignite izlenmedi. Sonuç: Toraks malignitelerini saptamada kullanılan PET-BT bazal SUV-max değeri 2.5 kabul edildiğinde; bazı vakalarda malign patolojileri sapta- mada yetersiz olduğu görüldü. Fakat bazal SUV-max değeri 4.8 kabul edildiğinde, PET-BT’nin malign patolojileri saptamada daha etkin olduğu görüldü.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Onkoloji; Radyoloji; Nükleer Tıp; Tıbbi Görüntüleme