ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE SİBER GÜVENLİK KAVRAMI VE UYGULAMALARI - GÜLEÇ, ÖZGE (Fırat Üniveristesi, 2021)
Uluslararası ilişkiler sistemi özünde güç, aktör, güvenlik gibi unsurları içermektedir. Soğuk savaş sonrası dönemde teknolojik gelişmelerin hızlı bir şekilde ilerlediği yeni dönemde yeni bir alan olan siber uzay eklenmiştir. Siber uzayın kullanım oranı arttıkça eski güvenlik kavramı dönüşerek yeni modern güvenlik anlayışı hakim olmuştur. Bu bağlamda uluslararası sistemin üzerinde durduğu askeri güvenlik konusunun da alanı genişleyerek siber güvenlik kavramı uluslararası ilişkiler sistemine dâhil olmuştur. Siber güvenlik stratejilerinde önemli çalışmaları olan NATO, AB, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi gibi uluslararası kuruluşlar siber saldırılar konusunda önemli çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmada uluslararası ilişkiler açısından görece yeni olan siber güvenlik kavramı üzerinde durularak çeşitli uluslararası kuruluşların bu alanda yaptığı çalışmalar, aldığı tedbirler, uygulama ve düzenlemeler irdelenecektir. Devletlerarası ilişki ve mücadelenin taşındığı bu yeni düzlemin bir işbirliği düzlemine dönüşmesinde uluslararası kuruluşların payı araştırılacaktır.

International relations system essentially includes elements such as power, actor and security. Cyber space, a new area, has been added in the new era where technological developments have progressed rapidly in the post-cold war era. As the rate of use of cyber space increases, the old security concept has transformed and the new modern security understanding has prevailed. In this context, the field of military security, which the international system emphasizes, has expanded and the concept of cyber security has been included in the international relations system. International organizations such as NATO, the EU, the United Nations and the Council of Europe, which have important works in cyber security strategies, have done important work on cyber attacks. In this study, the concept of cyber security, which is relatively new in terms of international relations, will be emphasized, and the studies, measures, practices and regulations of various international organizations in this field will be examined. The role of international organizations in the transformation of this new plane of interstate relations and struggle into a cooperation plane will be investigated.
The cyber security concept and applications in international relations
Keywords: Bilim ve Teknoloji