KUR'AN-I KERİM'DE GÖRME İFADE EDEN FİİLLERİN ÇOKANLAMLILIK AÇISINDAN İNCELENMESİ - DEMİRTAŞ, MERYEM FATIMA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Birçok dilde bir kelimenin birden fazla anlamı bulunmaktadır. Aynı zamanda bazı dillerde aynı anlama sahip birçok kelime bulunmaktadır. Dilbilimde bu durum çokanlamlılık olgusu içinde değerlendirilmektedir. Çokanlamlılık olgusuna ise çeşitli etkenler sebep olmaktadır. Çokanlamlılık olgusu üç gruba ayrılmaktadır. Bunlar eşadlılık, eşanlamlılık ve ezdâdlıktır. Arapça olarak indirilen Kur'ân-ı Kerim'de çokanlamlı kelimeler bulunmaktadır. Kur'an'da geçen nazara, rea ve basara fiilleri çokanlamlı kelimeler içerisinde değerlendirilmektedir. Bu fiilerin ortak anlamı görme olarak ifade edilmektedir. Fakat bu fiillerde, anlamca bazı farklılıklar vardır. Nazara fiili bakmak, rea fiili görmek ve gördüğünü düşünmek, basara fiili bir şeyin iç yüzünü görerek kavramak anlamına geldiği ifade edilmektedir. Ayrıca Kur'an'daki bu fiiler; görmek, bakmak anlamlarının dışında başka anlamlara da gelmektedir.

One word has more than one meaning in many languages. At the same time, there are a lot of words which have the same meaning in some languages. This situation in linguistics has been evaluated in the phenomenon of polysemy. Various factors cause the phenomenon of polysemy. The phenomenon is divided into three groups. These are heteronymy, synonymy and antonymy. The Qur'an which was sent down as Arabic has polysemic words. For example, "nazara", "reâ" and "basara" are the words in the Qur'an and they have been evaluated as polysemic verbs. These verbs have the same meaning which is translated as "to see". But among these verbs, there are same semantic differences. The verb of "Nazara" means "look", the verb of "Reâ" means "see" and the verb of "Basara" means "comprehend by seeing the lowdown of something." These verb in the Qur'an also have other meanings except "to look" and "to see".
Analyzing the verbs expressing sight in Qur'an in terms of polysemy
Keywords: Din