ESERU'L AKÂID FÎ HAYÂTI'L-MÜSLIMÎN (MÜSLÜMANLARIN HAYATINDA AKIDE'NIN ETKISI) - MAHDAT, HAWKAR IKRAM (Fırat Üniveristesi, 2017)
Kur'an'ı Kerim, akide mevzusuna çok büyük bir önem atfetmektedir. O derece önem verir ki, hemen hemen baktığımız her sürede en az bir ayet olmak üzere akide ile ilgili pek çok ayet görürüz. İslam'ın ilk devirlerinde ve vahyin bidayetinde Hz peygamber bu meseleye çok büyük önem atfetmiş ve ashabını bu sağlam temel üzerine terbiye etmiştir. Bundan dolayıdır ki bu ilim büyük saygınlık kazanmış ve usul'i-din olarak isimlendirilmiştir. Alimler de bu konuya büyük değer atfetmiş ve bu konuda geçmişte olduğu gibi, günümüzde de yüzlerce eser telif etmişlerdir. Öyleyse, bu derece saygınlık kazanmış ve bu dereceye gelmiş akidenin toplumda iz bırakmaması mümkün müdür. İnsanı ve insaniyeti faydalı olana sevketmemesi mümkün müdür. Bilakis akidenin insan hayatında önemli bir rolü vardır. Onun, nefsi ve ahlaki davranış, toplum fertlerini tanzim etme, rezilet ve inhirafatı izale etme gibi insan hayatında olumlu bir etkisi vardır. Bu durum doğrudur. Bozuk akidenin etkisi, tehlike boyutuna varacak tarzda insan, aile ve toplum üzerinde etki yapar. Bundan dolayıdır ki, insanın refahı, ailenin korunması ve erdemli bir toplum için akideden istifade etmemiz lazım.

The Holy Quran is concerned with the issue of faith, so that we do not pass a sura except in which one or more verses speak about the faith. In the beginning of Islam and the beginning of the revelation, the Prophet took care of this issue and raised his companions on this solid foundation. The scholars took care of it and wrote thousands of books in the Old and Modern. If belief in this regard and how this status does not have an impact in society, and how to provide human and human useful thing, both the doctrine has a significant role in the lives of people, and has a positive impact in all aspects of human life from the side: psychological, behavioral and ethical, The organization of individuals, the removal of vices and deviations, and vice versa, corrupt belief effects on the human and family and society is very serious, and so we can benefit from the faith, and be a cause of human well-being, and the preservation of the family and the building of a virtuous society .
The effect of beliefs in the life of muslims
Keywords: Din