KIRSAL MİMARİ MİRASIN KORUNMASI BAĞLAMINDA BİR SAHA ETÜDÜ: ÇELTEK KÖYÜ ÖRNEĞİ - Demirbağ, Uğur (Fırat University, 2024)
Çeltek Köyü, Tokat İli’ne 76 km, Zile İlçe Merkezine ise 9 km uzaklıkta yer almaktadır. Köy topografya olarak eğimin az olduğu bir ova görünüşüne sahiptir. Köy 1522 yılından beri aynı adı taşımaktadır. Çeltek Köyü, kültürel miras yönünden oldukça zengin bir kırsal yerleşim yeridir. Farklı tipte yer alan dini ve sivil yapılar oldukça zenginlik göstermektedir. Dini yapılar olarak cami, türbe ve mezarlık bulunmaktadır. Sivil yapı olarak ise çilehane, hamam, çeşme ve geleneksel konutlar yer almaktadır. Bununla birlikte yerleşimin farklı yerlerinde Roma dönemine ait taşınabilir sütun parçaları ve taşlar bulunmaktadır. Köyde türbe olarak Çeltek Baba Türbesi yer almaktadır. Türbeye benzer şekilde Şeyh Mahmut Emirci Doğan Türbesi’de denilmektedir. Köy meydanında yer alan cami daha geç dönemde yapılmıştır. Caminin duvarlarında kullanılan taşlar daha erken döneme tarihlendirilir. Sivil yapılardan çilehane köyün doğu yönünde yer almaktadır. Hamam mezarlığın karşısında konumlanmış olup soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden oluşmaktadır. Çeşmeler genellikle tek cepheli olmak üzere köyün farklı noktalarında yer almaktadır. Çeltek Köyü’nde geleneksel konut sayısı oldukça fazladır. Bu çalışmada Çeltek Köyü geleneksel kırsal dokusu üzerinde yer alan dini ve sivil yapıların bir monografi çalışması yapılmıştır. Mevcut durumda olan yapıların projeleri hazırlanmış olup fotoğrafları tarafımca çekilmiştir. Bununla birlikte gerekli kurum ve kuruluşların arşivlerinden de yararlanılmıştır.

Çeltek Village is located 76 km from Tokat Province and 9 km from Zile Town Center. As a topography, the village has the appearance of a plain where the slope is low. The village has carry on the same name since 1522. Çeltek Village is a very rich rural settlement in terms of cultural heritage. It shows quite a wealth of religious and civil structures of different types. There are mosques, tombs and cemeteries as religious buildings. There are çilehane, bath, fountain and traditional houses as a civil building. In addition, there are portable column pieces and stones belonging to the Roman period in different parts of the settlement. There is Çeltek Baba Tomb as a tomb in the village. İt is also called Sheikh Mahmut Emirci Doğan tomb similar to the tomb. The mosque square was built in a later period located in the village. The stones used are dated to an earlier period on the walls of the mosque. Cilehane village, one of the civil buildings is located in the east. The bath is located opposite the cemetery and consist of cold, warm and hot sections. Fountains are located at different points of the village, usually with one facade. The number of traditional houses is quite high in Çeltek Village. In this study, a monograph study of religious and civil structures on the traditional rural texture of Çeltek Village was carried out. The projects of existing buildings have been prepared and their photos have been taken by me. In addition, archives of necessary institutions and organizations used.
A FİELD STUDY İN THE CONTEXT OF CONSERVATİON OF RURAL ARCHİTECTURAL HERİTAGE: THE CASE OF ÇELTEK VİLLAGE
Keywords: Cultural Studies (Other); Kültürel çalışmalar (Diğer)