ELAZIĞ BÖLGESİNDE TAVUKLARDAN LİSTERİA TÜRLERİNİN İZOLASYONU VE İDENTİFİKASYONU - ARSLAN, NURCAN (Fırat Üniveristesi, 2000)
Bu çalışmada Elazığ ilindeki broilerlere ait bağırsak içeriği, iç organlar, yem numuneleri ve kümes altlıklarından Listeria türleri arandı. Materyal olarak 50 adet iç organ (karaciğer, kalp, dalak), 50 adet bağırsak içeriği, 48 adet beyin, 50 kümes altlığı ve 50 yem numunesi kullanıldı. İzolasyon için IDF metodundan faydalanıldı. Listeria spp. izolasyonunda zenginleştirme besiyeri olarak LEB buyyonu, izolasyon besiyeri olarak KA ve LSA besiyeri kullanıldı. İzolatların biyokimyasal özelliklerinin incelenmesinde karbonhidrat fermantasyon testleri uygulandı. Hemolitik suşların ayırımı için CAMP testi yapıldı. Listeria monocytogenes olarak identifiye edilen 4 susun fare ve tavşanlarda patojenitesi belirlendi. Toplam 248 adet numuneden 14 (% 5,6) Listeria spp. izole edildi. Bunların 4 adedi L monocytogenes, 3 adedi L seeiigeri, 4 adedi L welshimeri ve 3 adedi ise L innocua olarak identifiye edildi. -İncelenen 50 adet kümes altlığından 2 adet (% 4) L monocytogenes, 2 adet (% 4) L. seeiigeri izole edildi. -50 adet iç organdan 1 (% 2) L monocytogenes izole edildi. -50 adet bağırsak içeriğinden 2 adedi (% 4) L welshimeri, 1 adedi (% 2) L seeiigeri ye 1 adedi (% 2) L innocua olarak izole edildi. -50 adet yem numunesinden 2 adet (% 4) L. welshimeri, 2 adet (% 4) L innocua izole edildi. -48 adet beyin materyalinden 1 adet (% 2,1) L monocytogenes izole edildi. Bu çalışmada Listeria türlerinin Elazığ bölgesinde yetiştirilen broiler'lerde çok yaygın olmadığı gözlenmiştir. Bu nedenle kesim anında iç organlarda bulaşmanın daha az olacağı muhtemeldir. Ancak son yıllarda insanlarda Listeriozis vakalarında artış kaydedilmesi tavuk ve tavuk ürünlerinin kesimden sonraki aşamalarda kontaminasyonuna dikkat edilmesi gereğini ortaya koymaktadır.

In this study, Listeria species were isolated from intestinal contents, visceral organs and feed specimens of broilers and from litter materials picked from ground of hen house in Elazığ. Fifty visceral organs ( liver, heart and spleen ), 50 intestinal contents, 48 brains, 50 litter materials of hen house and 50 feed specimens were used for isolation of Listeria spp. IDF method as used for isolation. LEB buyyon as used as enrichment medium and KA and LSA as isolation media. Biochemical characteristics of isolates were determined by carbonhydrate fermentation test. CAMP test as used for determination of haemolytic Listeria strains. Pathogenicity tests of four isolates which were identified as Listeria monocytogenes were made on mice and rabbits. Fourteen ( 5,6% ) Listeria spp. were isolated from a total number of 248 specimens. These were identified as L monocytogenes ( 4 isolates ), L seeligeri ( 3 isolates), L. welshimeri ( 4 isolates) and L innocua ( 3 isolates). Two (4%) L. monocytogenes and 2 (4%) L. seeligeri were isolated from 50 litter materials. One (2%) L monocytogenes as isolated from 50 visceral organs. Two (4%) L welshimeri, 1 (2%) L. seeligeri and 1 (2%) L. innocua were identified from 50 intestinal contents. Two (4%) L welshimeri and 2 (4%) L. innocua were isolated from 50 feed specimens. One isolate (2.1%) was identified as L monocytogenes from 48 brains. It was observed that Listeria spp. were not widespread in broilers in Elazığ. It can therefore be suggested that the possibility of contamination from broiler carcassas will be less likely. It is important to be aware of contaminations to the chicken and its products at post-slaughter periods due to an increasing numbers of Listeriosis cases in recent years.
Isolation and identification of listeria spp. from chickens in Elazığ district
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine