Şiran formasyonu (Orta Eosen) derin deniz yamaç fasiyeslerindeki iz fosillerin dağılımı - Tuncal, Nilgün; Türkmen, İbrahim; Turan, Mehmet (My University, 1996)
Şiran (Gümüşhane) dolaylarında yüzeyleyen Şiran Formasyonu iç yelpaze ve yamaç fasiyes topluluklarından oluşur. Keredam üyesini oluşturan iç yelpaze tortulları genellikle masif konglomera ve kumtaşları ile karekterize edilir. Çipillibaba üyesi içerisinde yeralan yamaç tortulları ise; yoğun olarak kayma - yıkılma yapıları ve olistolitli düzeyler içeren kumtaşı-çamurtaşı ardalanmasından ibarettir. Yamaç çökellerinde 11 iknogenus tayin edilmiştir. Bunlar; Neonereites, Scolicia, Taphrhelminthopsis, Planolites, Paleophycus, Spirophycus, Heltninthopsis, Paleodictyon, Urohelminthoidea, Arenicolites ve Ophiomorpha\"dır. Bunlardan stratigrafik istifin alt düzeylerinde fasiyes kırıcılar ve derin deniz iknogenusları, üst düzeylerinde ise, sığ su iz fosilleri ve bazı fasiyes kırıcılar gözlenmektedir.
Keywords: Arkeoloji; Çevre Bilimleri; Paleontoloji